CHLEB WENEZUELSKI Z SZYNKĄ - PAN DE JAMON

Chleb wenezuelski  z szynką - Pan de Jamon 

Tradycyjny chleb wypiekany na Boże Narodzenie w Wenezueli 



Chleb wenezuelski z szynką - Pan de Jamon zobaczyłam po raz pierwszy w sieci w styczniu czy lutym tego roku. Od razu wysłałam Amber z myślą o naszej wirtualnej piekarni. Uzgodniłyśmy, że wrócimy do niego na koniec roku. Czas minął bardzo szybko i oto nadszedł czas na przygotowania świąteczne. Nastawiamy pierniki, nalewki... Czemu by nie spróbować świątecznego wypieku z Wenezueli? Jest to tradycyjny chleb wypiekany na Boże Narodzenie. Wszyscy Wenezuelczycy, bez względu na to, gdzie są, chcą jeść chleb z szynką na Święta. Stał się na tyle popularny, że można go dostać w piekarniach w różnych zakątkach świata.


Składniki na 2 bochenki:

  • 500 gramów (prawie 4 szklanki) mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżeczki (6 gramów) drożdży instant
  • 4 gramy (1/2 łyżeczki) soli
  • 24 gramy (2 łyżki stołowe) cukru
  • 35 gramów (1/4 szklanki) mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka (225 ml) ciepłej wody
  • 3 łyżki (42 gramy) masła w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 400 gramów szynki wędzonej z udźca
  • 8 do 12 plastrów boczku
  • 1 szklanka oliwek nadziewanych czerwoną papryką (lub do smaku)
  • 3/4 szklanki rodzynek (lub do smaku)

Glazura:

  • 1 jajko
  • 0,5 łyżki miodu

Przygotowanie ciasta:

Do małej filiżanki wlej 1/4 szklanki ciepłej wody, dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdże, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 5 minut, aż powstanie piana.

Po uzyskaniu piany drożdżowej dodaj ją do mąki, mleka w proszku, pozostałej części ciepłej wody (3/4 szklanki) i lekko ubitego jajka, mieszając hakiem do ciasta. W miarę wyrabiania dodajemy masło małymi porcjami. Ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.

Ciasto włóż do dużej miski, skrop olejem obracając tak, aby całe ciasto nasączało się olejem. Przykryj czystą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 do 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie.

Podzielić ciasto na dwie części. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto wałkiem do ciasta. Z jednego boku ponacinać ciasto w paski. Na prawie całej powierzchni (do nacięcia) ciasta ułożyć szynkę, boczek, oliwki i rodzynki. Zwinąć w roladę. Ułóż bochenki na posypanym mąką talerzu, przykryj i odstaw na kolejne 30 do 40 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

Piecz chleb przez 20 minut, następnie posmaruj chleb jajkiem z miodem i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

Wyjmij je z piekarnika i połóż na stojaku, aby ostygły, pokrój w plasterki.

Uwagi:

  • Ilość szynki, boczku, oliwek i rodzynek może się różnić w zależności od smaku, jeśli bardzo lubisz, dodaj więcej…
  • Jeśli nie masz mleka w proszku, zastąp wodę mlekiem płynnym
Opis i zdjęcia przygotowania chleba na blogu: Bizcochos y Sancochos



Pan de Jamon na blogach:

Komentarze

  1. Pysznie Ci się upiekł. Dziękuję za przepis do listopadowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, świetny przepis. Bardzo nam posmakował ten chlebek. Przy okazji zrobiło się tak świątecznie. Następnym razem przygotuję jeszcze czerwony barszcz... tego mi brakowało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjnie zawinięty i upieczony i aż ślinka cieknie przy oglądaniu!!! Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki rewelacyjny przepis. Ależ on musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie!
    Muszę koniecznie nadrobić moją nieobecność w listopadowej Piekarni. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka radość! 40 lat na każde święto bożonardozeniowe w Wenezueli i poza nią na stole musiał być "pan de jamon". Czasem smaczniejszy czasem mniej smaczny ale Twój wygląda przepięknie i przepysznie, ciasto bez zakalca, pięknie lekkie..brawo!! a jaki dodatek do czystego barszczyku jest świetny, też tak robię, bo w Wenezueli byłaby to wielka profanacja i dziwota.
    I przy okazji znalazłam tutaj link do wenezuelskiej blogerki..i to andyjki, czyli z moich terenów.
    A tam tyle smakowitych przepisów.
    A czy robiłaś arepy wenezuelskie z wenezuelskiej mąki kukurydzianej, którą można kupić w Polsce? w Kuchniach Świata? arepy to takie bułeczki - które wypełnia się tysiącem farszów.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:-) Ja chyba nawet u Ciebie widziałam ten chleb po raz pierwszy:-) Bardzo cieszą mnie Twoje słowa i komplementy. Zapraszam na dłużej. I poproszę ślicznie o przepis na te arepy:-) I również cieszy mnie to, że blog, który znalazłam również Ci się przyda:-)

      Usuń
    2. JA Cie wizytuję chyba zawsze, kiedy pojawia się nowy post, zrobiłam co nieco z Twoich przepisów.
      Tak był pan de jamon u mnie w poście z Porto, kiedy opisywałam Boże Narodzenie z grudnia 2019 roku...
      https://i-tu-i-tam.blogspot.com/2020/01/swietowaniefestejando.html
      Arepy pokazywałam tutaj

      https://i-tu-i-tam.blogspot.com/2012/11/sniadanie-wenezuelskie-w-warszawieel.html

      Jeżeli masz mąkę "Harina Pan" którą w tym poście pokazuję to możemy robić arepy. A może kiedyś zjedziesz do Warszawy i moglibyśmy razem arepy robić. CAły urok arep polega na ładowaniu ich przeróżnymi farszami.
      Ja lubię farsz z tuńczyka lub z szarpanej wołowiny.

      Usuń
  7. Ten chlebek wygląda rewelacyjnie, patrzę i patrzę i nie wiem czy nie byłoby mi żal go pokroić

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis, teraz nie mam już wyjścia i muszę też to przygotować. Zaraz zabieram się za gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny wypiek, bardzo apetyczny. Może się skuszę i również zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czym można zastąpić mleko w proszku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod przepisem w uwagach jest napisane, że mleko w proszku można zastąpić płynnym mlekiem.

      Usuń
  11. Bardzo interesujący przepis z pewnością spróbuję swoich sił przy jego odtworzeniu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne