KAKAO POMARAŃCZOWE Z PROCENTAMI
Kakao pomarańczowe z procentami
Rozgrzewający napój czekoladowo-pomarańczowy
Kakao pomarańczowe z procentami jest wersją tylko dla dorosłych:-)
Któż nie pamięta z dzieciństwa smaku śniadaniowego kakao? Do tego obowiązkowo chałka lub rogal maślany z masłem... To są dla mnie najlepsze wspomnienia smaku dość odległego okresu.
Listopad i grudzień, to czas, kiedy szukamy umilaczy nastroju. Świece, ciepły koc, filiżanka aromatycznej kawy czy lampka grzanego wina. Dlatego mam dla Was propozycję napoju, który pysznie smakuje i rozgrzewa. Byłabym zapomniała - w związku, że jest wyskokowy nadaje się głównie na wieczór:-)
Składniki na 2 filiżanki:
- 3 łyżki kakao ( u mnie kakao 14% – COCOA FANTASY Milk Smooth & Creamy*)
- 1 pomarańcza - sok wyciśnięty z niej
- 200 ml gorącej wody
- 20 ml likieru pomarańczowego Cointreau
- 40 ml brandy
- skórka starta z pomarańczy do dekoracji
- mleko 3,2%tł - ilość potrzebna tylko do pianki
W garnku wymieszać wodę, sok pomarańczowy, kakao. Podgrzać tak, aby napój był bardzo gorący. Wlać likier i brandy. Dokładnie wymieszać i przelać od razu do filiżanek. Udekorować pianką z ubitego mleka i skórką pomarańczową.
*Kakao 14%, które powstało ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowych. Jest to gwarancją szlachetnego smaku kakao. Można je przygotować zarówno w ekspresie, jak i tradycyjnie.
Wpis powstał w ramach współpracy z Cafitesse.pl
Idealnie trafiłaś w nasze ulubione smaki, wygląda obłędnie, nie pogniewałabym się za szklaneczkę takich pyszności 🙂
OdpowiedzUsuńTrzy rzeczy które lubię, kakao, pomarańcza i procenty. Fajne połączenie.
OdpowiedzUsuńNie piłam jeszcze takiego kakao. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuń