PONCZ DYNIOWO - KOKOSOWY

Poncz dyniowo - kokosowy 

Poncz świąteczny 

Poncz dyniowo - kokosowy,  to moja propozycja na bezalkoholowy napój świąteczny. Oczywiście świetnie będzie pasował również na spotkania z przyjaciółmi w tym okresie bożonarodzeniowym. 
Rozpoczął się Adwent i tym samym rozpoczynają się przygotowania do Świąt. Planujemy potrawy, dekorujemy mieszkania, szukamy prezentów... Machina ruszyła :-) Oprócz tego ponczu na pewno zrobię domowy likier baileys i syrop żurawinowy do mojito

Składniki:

  • 250 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 szkl. wody
  • 1 puszka mleka kokosowego ( ja swoje zrobiłam z 1 szkl. wiórek kokosowych - wyszło mi 500 ml)
  • 2-3 łyżki syropu imbirowego* lub samego soku z cytryny
  • 1/3 szkl. cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu + laski cynamonu do dekoracji
  • wiórki kokosowe do dekoracji
syrop imbirowy:
  • 1 część soku z imbiru 
  • 1 część soku z cytryny
  • 1 część miodu
Przygotowanie:

Syrop z reguły mam zawsze przygotowany. Imbir wyciśnięty w wyciskarce wymieszać z sokiem z cytryny i miodem w takich samych proporcjach.

Dynię gotować w wodzie do miękkości. Ostudzić. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać zimne z laską cynamonu.





Komentarze

  1. Nie miałam jeszcze sposobności próbować takiego ponczu. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiego nie próbowałam, ale takie połączenie smaków bardzo mi się podoba. Przygotuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smak dyni jak i kokosa, więc połączenie tego w poncz wydaje się być mistrzowskie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapachniało mi świetami, może zamiast adwokata w tym toku przygotuje taki poncz.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne