PONCZ DYNIOWO - KOKOSOWY
Poncz dyniowo - kokosowy
Poncz świąteczny
Poncz dyniowo - kokosowy, to moja propozycja na bezalkoholowy napój świąteczny. Oczywiście świetnie będzie pasował również na spotkania z przyjaciółmi w tym okresie bożonarodzeniowym.
Rozpoczął się Adwent i tym samym rozpoczynają się przygotowania do Świąt. Planujemy potrawy, dekorujemy mieszkania, szukamy prezentów... Machina ruszyła :-) Oprócz tego ponczu na pewno zrobię domowy likier baileys i syrop żurawinowy do mojito.
- 250 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 szkl. wody
- 1 puszka mleka kokosowego ( ja swoje zrobiłam z 1 szkl. wiórek kokosowych - wyszło mi 500 ml)
- 2-3 łyżki syropu imbirowego* lub samego soku z cytryny
- 1/3 szkl. cukru kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu + laski cynamonu do dekoracji
- wiórki kokosowe do dekoracji
syrop imbirowy:
- 1 część soku z imbiru
- 1 część soku z cytryny
- 1 część miodu
Przygotowanie:
Syrop z reguły mam zawsze przygotowany. Imbir wyciśnięty w wyciskarce wymieszać z sokiem z cytryny i miodem w takich samych proporcjach.
Dynię gotować w wodzie do miękkości. Ostudzić. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać zimne z laską cynamonu.
Nie miałam jeszcze sposobności próbować takiego ponczu. Super!
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nie próbowałam, ale takie połączenie smaków bardzo mi się podoba. Przygotuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak dyni jak i kokosa, więc połączenie tego w poncz wydaje się być mistrzowskie.
OdpowiedzUsuńZapachniało mi świetami, może zamiast adwokata w tym toku przygotuje taki poncz.
OdpowiedzUsuń