TAGLIATELLE W SOSIE TRUFLOWYM Z BOCZNIAKAMI

Tagliatelle w sosie truflowym z boczniakami 

Aromatyczny makaron z grzybami  


Tagliatelle w sosie truflowym z boczniakami to mój numer jeden tegorocznej jesieni. Na prośbę domowników powtarzam go już któryś raz z kolei. Bardzo aromatyczny, w smaku niewyobrażalnie pyszny... Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, to makaron ten będzie na pewno dla Was wyjątkowym doznaniem. I co najważniejsze - robi się go błyskawicznie:-)

Składniki (na 3-4 osoby):

  • 500 g świeżego makaronu talgiatelle
  • 300 - 400 g boczniaków
  • 2-3 łyżki kremu z czarną truflą
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • rukola do dekoracji
  • kawałek parmezanu
Przygotowanie:

Boczniaki oczyścić, odciąć ogonki. Ogonki pokroić w drobną kostkę, a kapelusze w paski. Na oliwie podsmażyć ogonki. Po kilku minutach dorzucić paski kapeluszy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić aż będą miękkie. Dodać kremu z czarną truflą. 

Wstawić wodę z 1 łyżką soli  na makaron. Po zagotowaniu wrzucić makaron. Ugotować zgodnie z instrukcją producenta na al dente. Odcedzić, zostawiająć trochę wody z makaronu.

Sos podlać wodą z ugotowanego makaronu - mniej więcej 4-5 łyżek. Wrzucić do sosu odcedzony makaron. Całość wymieszać tak, aby makaron oblepić sosem. Nakładać na talerze. Udekorować rukolą i posypać wiórkami parmezanu.



Komentarze

  1. Nie masz dzisiaj litości nad biednym zapracowanym człowiekiem. Zgłodniałam od samego patrzenia, muszę koniecznie to przygotować

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w domu pastę truflową która świetnie bada się do tego dania, bo przepis jest świetny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne