TAGLIATELLE W SOSIE TRUFLOWYM Z BOCZNIAKAMI
Tagliatelle w sosie truflowym z boczniakami
Aromatyczny makaron z grzybami
Tagliatelle w sosie truflowym z boczniakami to mój numer jeden tegorocznej jesieni. Na prośbę domowników powtarzam go już któryś raz z kolei. Bardzo aromatyczny, w smaku niewyobrażalnie pyszny... Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, to makaron ten będzie na pewno dla Was wyjątkowym doznaniem. I co najważniejsze - robi się go błyskawicznie:-)
Składniki (na 3-4 osoby):
- 500 g świeżego makaronu talgiatelle
- 300 - 400 g boczniaków
- 2-3 łyżki kremu z czarną truflą
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek+
- rukola do dekoracji
- kawałek parmezanu
Boczniaki oczyścić, odciąć ogonki. Ogonki pokroić w drobną kostkę, a kapelusze w paski. Na oliwie podsmażyć ogonki. Po kilku minutach dorzucić paski kapeluszy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić aż będą miękkie. Dodać kremu z czarną truflą.
Sos podlać wodą z ugotowanego makaronu - mniej więcej 4-5 łyżek. Wrzucić do sosu odcedzony makaron. Całość wymieszać tak, aby makaron oblepić sosem. Nakładać na talerze. Udekorować rukolą i posypać wiórkami parmezanu.
Nie masz dzisiaj litości nad biednym zapracowanym człowiekiem. Zgłodniałam od samego patrzenia, muszę koniecznie to przygotować
OdpowiedzUsuńMam w domu pastę truflową która świetnie bada się do tego dania, bo przepis jest świetny.
OdpowiedzUsuń