TARTA Z POREM I GRZYBAMI
Tarta z porem i grzybami była hitem u nas tej jesieni.
Praktycznie można ją robić przez cały rok. Wszystko zależy jakie składniki są dostępne. Ja do swojej użyłam po raz pierwszy siedzunia sosnowego inaczej koziej brody. I powiem Wam, że wyszła pyszna. Ale tak naprawdę można użyć każdych grzybów, również tych hodowlanych.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej
- 80 g masła
- 1 jajko
- odrobina soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 1 średnia kozia broda lub 500 g innych świeżych grzybów leśnych lub hodowlanych
- kawałek pora - zielona część bez liści
- 150 ml śmietany 18% tł.
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 2 jajka
- sól, pieprz
- pół pęczka natki pietruszki (można pominąć)
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Grzyby dokładnie umyć. Siedzunia myłam parokrotnie, gdyż był mocna zapiaszczony. Pokroić go na mniejsze części i obgotować kilka minut. To samo zrobić z leśnymi. Pora pokroić w półtalarki i podsmażyć na oleju lub oliwie, dodać przyprawy. Dodać grzyby obgotowane i razem chwilę podsmażyć do zrumienienia. Pieczarki l boczniaki można wcześniej podsmażyć i też dodać do pora. Na koniec wsypć posiekaną natkę pietruszki. Całość wyłożyć na podpieczone ciasto. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Nigdy takiej tarty nie robiłam ani nie jadłam. Chyba czas to zmienić, bo wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięta tarta i super połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńAleż ta tarta musi być pyszna. Wygląda bowiem rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, aż dziwne że jeszcze tego nie jadłem. Teraz nie mam wyjścia muszę iść do sklepu i biore się za gotowanie bo narobiłaś mi apetytu.
OdpowiedzUsuń