TARTA Z POREM I GRZYBAMI

Tarta z porem i grzybami była hitem  u nas tej jesieni. 


Praktycznie można ją robić przez cały rok. Wszystko zależy  jakie składniki są dostępne. Ja do swojej użyłam po raz pierwszy siedzunia sosnowego inaczej koziej brody. I powiem Wam, że wyszła pyszna. Ale tak naprawdę można użyć każdych grzybów, również tych hodowlanych.

Składniki:
ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody
farsz:
  • 1 średnia kozia broda lub 500 g innych świeżych grzybów leśnych lub hodowlanych
  • kawałek pora - zielona część bez liści
  • 150 ml śmietany  18% tł.
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki (można pominąć)
Przygotowanie:

Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.

Grzyby dokładnie umyć. Siedzunia myłam parokrotnie, gdyż był mocna zapiaszczony. Pokroić go na mniejsze części i obgotować kilka minut. To samo zrobić z leśnymi. Pora pokroić w półtalarki i podsmażyć na oleju lub oliwie, dodać przyprawy. Dodać grzyby obgotowane i razem chwilę podsmażyć do zrumienienia.  Pieczarki l boczniaki można wcześniej podsmażyć i też dodać do pora. Na koniec wsypć posiekaną natkę pietruszki. Całość wyłożyć na podpieczone ciasto. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie  i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.



Komentarze

  1. Nigdy takiej tarty nie robiłam ani nie jadłam. Chyba czas to zmienić, bo wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięta tarta i super połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ta tarta musi być pyszna. Wygląda bowiem rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, aż dziwne że jeszcze tego nie jadłem. Teraz nie mam wyjścia muszę iść do sklepu i biore się za gotowanie bo narobiłaś mi apetytu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne