TORT MARCHEWKOWY Z DUSZKAMI
Tort marchewkowy z duszkami przygotowałam na urodziny mojej wnuczki, która w Halloween obchodzi swoje święto. Bazą było ciasto marchewkowe, które wszystkim smakuje. Jednak największym hitem okazały się duszkowe, bezowe dekoracje. Dzieci rozchwytały je tak szybko, że nikt z dorosłych nie załapał się niestety...
Składniki:
- 2x200 g drobno startej marchewki
- 2x50 g orzechów włoskich
- 2x2 jajka
- 2x150 g cukru pudru
- 2x150 ml oleju rzepakowego
- 2x75 g startego jabłka
- 2x50 g wiórków kokosowych
- 2x200 g mąki pszennej
- 2x1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2x1 łyżeczka sody
- 2x1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- sok z pomarańczy do nawilżenia blatów
- 350 g kremowego serka typu Philadelphia
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beziki upiekłam kilka dni wcześniej. W tym celu należy ubić białka. Na koniec, wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i wlać ocet. Beziki uformować strzykawką lub rękawem. Suszyć 2 h w 100 stop C. Upiec 2 blaty ciasta w tortownicy o rozmiarze 24 cm.
Serek ubić z masłem i cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok. Sokiem pomarańczowym nawilżyć oba blaty. Masę podzielić na 3 części. Rozsmarować na blatach. Obłożyć boki. Ja wcześniej ścięłam trochę ciasta, żeby pokruszyć na górze tortu do dekoracji. Duszkom namalować oczy i buźki roztopioną czekoladą. Układać na górze tortu.
Uwaga:
Jeśli chodzi o dekorcję, to mój tort w założeniu miał być jako naked i dlatego masy po bokach jest bardzo mało.
Uwielbiam ciasta na bazie warzyw, ten tort jest cudowny, wygląda "strasznie" pięknie 🙂 Zosia z pewnością była zachwycona :)
OdpowiedzUsuńŚwietny tort, duszki bardzo realistyczne. Solenizantka z pewnością była zadowolona.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ciasto marchewkowe. Z takimi duszkami to dodatkowo pyszny deser.
OdpowiedzUsuń