GOFRY Z KASZY GRYCZANEJ
Gofry z kaszy gryczanej
Gofry ze sfermentowanej kaszy gryczanej
Gofry z kaszy gryczanej są bardzo chrupiące i zaskakująco smaczne. Kiedy zobaczyłam je na livie u Dominiki Jarzynovej nie mogłam wyjść z podziwu. Są zrobione bez grama mąki i jajek. Piecze się je bez najmniejszego problemu. Moje podałam z wytrawnymi dodatkami, ale mogą spokojnie być słodkim daniem, które uwielbiają dzieci. Przetestowałam na wnuczce, która nie dopatrzyła się, żadnego podstępu. Zjadła z wielkim apetytem:-)
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 200 g śmietany 18 % tł. (może być jogurt lub śmietanka kokosowa)
- 1/4 łyżeczki soli
dodatki:
- kawałek dyni Hokaido
- jogurt naturalny
- płatki chili i sól
- owoc granatu
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia na min. 4 h. Wypłukać kaszę na sicie i zblendować na gładki krem z 1-2 łyżkami syropu klonowego. Gdy będzie bardzo gęsta można dolać odrobine wody. Zmiksowaną kaszę przełożyć do miski, przykryć i odstawić do fermentowania w temp. pokojowej na 8-12 h. Wymieszać krem z kaszy ze śmietaną /śmietanką kokosową i 1/4 łyżeczki soli na jednolite ciasto. Piec gofry 7-8 minut w rozgrzanej gofrownicy, lekko natłuszczonej olejem.
Dynię ze skórką pokroić na kawałki, wcześniej usuwając pestki. Podsmażyć ją na oliwie. Dodać chili i sól. Smażyć do momentu aż zmięknie. Rozsmarować dynię na gofrze, na wierzch polać jogurtem. Posypać natką pietruszki i pestkami granatu.
Pyszna propozycja na śniadanie, nigdy takich nie jadłam, a chętnie bym się poczęstowała kilkoma goframi 🙂
OdpowiedzUsuń