Warianka z pierogami z karpiem

Warianka z pierogami z karpiem 

Warianka zimowa zupa ukraińska


Warianka z pierogami z karpiem będzie znakomitym daniem po Sylwestrze czy weselu, gdyż doskonale leczy kaca. Zupa robiona jest na kwasie z kapusty kiszonej, który jak wiemy w takich okolicznościach jest zbawienny. Często można ją spotkać w karczmach łemkowskich. Tam podawana jest z pielmieni z mięsnym nadzieniem. 

Ja wykorzystałam do pierogów rybę i grzyby. Muszę Wam powiedzieć, że  smakowało każdemu:-)

Składniki na wariankę z pierogami z karpiem:

na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 400 g  kefiru (1 duży)
  • szczypta soli

nadzienie:
  • 1 filet z karpia ze skórą
  • 1 por (biała część )
  • 1 marchewka
  • 10 g suszonych grzybów (namoczonych i obgotowanych)
  • sól, pieprz
warianka:
  • włoszczyzna
  • porcja rosołowa
  • sok z kapusty kiszonej  około 1 - 2 szklanek
  • sól

Przygotowanie warianki z pierogami z karpiem:

Ugotować wywar  z włoszczyzny i porcji rosołowej. Doprawić solą i na końcu, jak już warzywa będą miękkie - odcedzić wywar i wlać do niego sok z kapusty kiszonej.
Filety z karpia doprawić. Pora i marchewkę oczyścić i  pokroić w plastry. Rybę i warzywa ugotować w parowarze wg zalecanych czasów producenta. Grzyby ugotowane posiekać. Uparowaną rybę obrać ze skóry i oczyścić z ewentualnych ości. Zmielić z warzywami w maszynce. Wymieszać z grzybami. Doprawić całość solą i pieprzem.
Wyrobić ciasto z kefiru i mąki, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Ciasto można wyrobić w mikserze planetarnym.  Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Można również formować w uszka. Gotowe pierożki ugotować w osolonej wodzie. Można je obgotować wcześniej i w parowarze podgrzać tuż przed podaniem. Podawać pierogi w zupie.

Do stylizacji i przygotowania pierogów użyłam parowaru New Intellisteam  firmy Morphy Richards. Jest to idealne rozwiązanie dla osób chcących gotować zdrowe, zbilansowane i pełne posiłki. Całe przygotowanie potrawy jest bezproblemowe, ponieważ Intellisteam zarządza procesem gotowania za Ciebie, pozwalając na odejście od urządzenia i odpoczynek. Proces rozpoczyna się od produktów o najdłuższym czasie gotowania, przechodzi do składników wymagających krótszego czasu i ustawiony jest w sposób gwarantujący ukończenie dokładnie w tym samym czasie.

Intellisteam posiada 8 programów dla różnych grup żywności, ale możesz go też samemu przeprogramować, w zależności od swoich preferencji i nawyków kulinarnych. Funkcja utrzymania ciepła oznacza, że Twój posiłek jest zawsze gotowy, gdy Ty tego chcesz.

Dane techniczne parowaru można sprawdzić na stronie Morphy Richards Polska.

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.


Komentarze

  1. Warianka jest doskonała zupą na zimę, bardzo ją lubię. Też mam wolnowar Morphy Richards, chociaż starszy model. To genialny sprzęt i często z niego korzystam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne