Warianka z pierogami z karpiem
Warianka z pierogami z karpiem
Warianka zimowa zupa ukraińska
Warianka z pierogami z karpiem będzie znakomitym daniem po Sylwestrze czy weselu, gdyż doskonale leczy kaca. Zupa robiona jest na kwasie z kapusty kiszonej, który jak wiemy w takich okolicznościach jest zbawienny. Często można ją spotkać w karczmach łemkowskich. Tam podawana jest z pielmieni z mięsnym nadzieniem.
Ja wykorzystałam do pierogów rybę i grzyby. Muszę Wam powiedzieć, że smakowało każdemu:-)
Składniki na wariankę z pierogami z karpiem:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 400 g kefiru (1 duży)
- szczypta soli
- 1 filet z karpia ze skórą
- 1 por (biała część )
- 1 marchewka
- 10 g suszonych grzybów (namoczonych i obgotowanych)
- sól, pieprz
- włoszczyzna
- porcja rosołowa
- sok z kapusty kiszonej około 1 - 2 szklanek
- sól
Do stylizacji i przygotowania pierogów użyłam parowaru New Intellisteam firmy Morphy Richards. Jest to idealne rozwiązanie dla osób chcących gotować zdrowe, zbilansowane i pełne posiłki. Całe przygotowanie potrawy jest bezproblemowe, ponieważ Intellisteam zarządza procesem gotowania za Ciebie, pozwalając na odejście od urządzenia i odpoczynek. Proces rozpoczyna się od produktów o najdłuższym czasie gotowania, przechodzi do składników wymagających krótszego czasu i ustawiony jest w sposób gwarantujący ukończenie dokładnie w tym samym czasie.
Intellisteam posiada 8 programów dla różnych grup żywności, ale możesz go też samemu przeprogramować, w zależności od swoich preferencji i nawyków kulinarnych. Funkcja utrzymania ciepła oznacza, że Twój posiłek jest zawsze gotowy, gdy Ty tego chcesz.
Dane techniczne parowaru można sprawdzić na stronie Morphy Richards Polska.
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.
Warianka jest doskonała zupą na zimę, bardzo ją lubię. Też mam wolnowar Morphy Richards, chociaż starszy model. To genialny sprzęt i często z niego korzystam
OdpowiedzUsuń