WARKOCZ Z MAKIEM

Warkocz z makiem 

Makowiec zwijany w cieście krucho - drożdżowym 



Warkocz z makiem w cieście krucho - drożdżowym możemy przygotować na Boże Narodzenie, ale również jako deser weekendowy do herbaty czy kawy. Najlepsze ciasto powinno mieć dużo maku i bakalii. U mnie na orzechach zazwyczaj się kończy. W naszym domu na święta wypieka się z reguły tradycyjne makowce zawijane  . Ja jednak w tym roku chciałam  ich formę nieco zmienić, aby zaskoczyć rodzinkę. Finalnie pomysł bardzo przypadł im do gustu, co mnie bardzo ucieszyło:-)


Składniki:
ciasto :
  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 1jajko 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka zimnej wody
masa makowa:
  • 200 g maku suchego mielonego,
  •  mleko,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 białko
  • skórka z cytryny do smaku
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 50 g posiekanych bakalii (orzechy włoskie,  migdały, ewentualnie rodzynki),
lukier:
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • odrobina soku z cytryny 
  • orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie:

Mak zalać gotującą się wodą i zostawić na kilka minut. Odcedzieć. W rondlu roztopić masło, dodać cukier, miód, mak i bakalie. Podlać mlekiem, żeby miał dobrą konsystencję. Smażyć kilka minut minut ciągle mieszając. Masę schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. 
Do mąki wsypać proszek do pieczenia, drożdże, cukier i szczyptę soli, dodać kawałki margaryny. Nożem posiekać. Następnie wbić jajko, wlać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać łyżkę zimnej wody.  Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm. Masę makową równomiernie rozłożyć na rozwałkowanym  cieście zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Ciasto zwinąć ciasno w rulon,zaczynając od długiego brzegu. Boki podwinąć pod spód. Następnie ostrym nożem przeciąć rulon na pół, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić  do wyrośnięcia na około 30 minut.. 
Piekarnik rozgrzać do 180°C (funkcja góra / dół), piec ok. 40 - 50 minut do złotobrązowego koloru. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Przygotować lukier z podanych składników. Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą, dolać sok z cytryny. Posmarować przestudzone makowce. Posypać posiekanymi orzechami.



Do stylizacji i przygotowania ciasta użyłam czajnika Illuminated Jug o pojemności 1,7L firmy Morphy Richards. Ten klasyczny model z błękitnym podświetleniem łączy w sobie tradycyjny kształt, eleganckie detale z błyskawicznym gotowaniem wody i wygodą użytkowania.

Czajnik Illumination wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej i dostępny w dwóch kolorach – czarnym i białym. Illuminated Jug ma pojemność 1,7 l i moc 2200W, co pozwala na bardzo szybkie zagotowanie wody dla wszystkich domowników. Po zagotowaniu wody czajnik automatycznie się wyłącza, chroniąc zabudowany element grzejny przed przegrzaniem. Dużą zaletą jest wyjmowany filtr antywapienny, który można umyć w zmywarce. Filtr zapobiega przedostaniu się do napojów osadu i kamienia, dzięki czemu napoje są klarowne i zachowają swój smak.

Wygodny ergonomiczny uchwyt i bezprzewodowa obrotowa podstawa (360°) ze schowkiem na przewód zasilający gwarantują wygodne użytkowanie czajnika przez osoby  prawo- i leworęczne i zapewniają porządek na blacie. Ma również  zabezpieczenie przed gotowaniem „na sucho”, co mi się bardzo podoba, zwłaszcza gdy użytkują go dzieci.

Dane techniczne czajników można sprawdzić na stronie Morphy Richards Polska .




Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.

Komentarze

  1. i Warkocz i ciasto wyglądają rewelacyjnie. Taki czajnik będzie też świetnym świątecznym prezentem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy makowiec to właśnie taki nadziany domową masą makową! Zapisuję się na porcję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuć u ciebie już pełnie świąt. A ten czajnik jest bardzo elegancki i może być super prezentem na święta.

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo, jaki on musi być pyszny! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Warkocz z makiem i herbata. Pyszny duet!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z daleka kochana czuć magię świąt. Pojęcia nie masz ale bym zjadła takiego makowca! Jak to dobrze mieć takiego pomocnika w kuchni, który przygotuje wodę błyskawicznie. Przekonałam się teraz kiedy jestem chora i potrzebuję wrzątku prawie natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  7. Trudno mi sobie wyobrazić nadchodzące Święta bez ciasta z makiem. Też będę zaplatać warkocze z ciasta :) Zaprezentowałaś bardzo elegancki czajnik. Może być ozdobą każdej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda! Planuję przygotować taki na Święta, bo mak mi się z nimi bardzo kojarzy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne