BAKŁAŻANY ZAPIEKANE
Bakłażany zapiekane
Pyszna zapiekanka z bakłażana
Bakłażany zapiekane w mojej kuchni są bardzo często. Zawsze mam ich zapas w lodówce i kiedy mnie najdzie ochota sięgam po nie. Smakują mi w każdym wydaniu. Lubię ich smak na ciepło i na zimno. To jedno z moich najlepszych warzyw. Dzisiejsza propozycja w formie sałatki zadowoli najbardziej wybrednych:-)
Przepis pochodzi z książki Rukmini Iyer "Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni"
Składniki na bakłażany zapiekane:
- 2 bakłażany
- oliwa z oliwek
- skórka i sok z cytryny
- sól
- pęczek natki pietruszki
- 1 papryczka chili
- 250 g mozzarelli
Przygotowanie bakłażanów zapiekanych:
Bakłażana pokroić wzdłuż na ćwiartki. Polać oliwą, doprawić solą. Zapiekać w 200 stop. C przez 40 minut. W tym czasie oliwę wymieszać z chili, sokiem i skórką z cytryny. Dodać sól i natkę pietruszki. Zamarynować porwaną mozzarellę. Gdy bakłażan będzie gotowy rozrzucić mozzarellę na niego. Wymieszać. Polać resztą dressingu.
Świetny pomysł na obiad lub kolację, bardzo lubię takie dania, są uniwersalne i pasują na każdą okazję
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie. Nie jadłam jeszcze takich bakłażanów.
OdpowiedzUsuńExtra!
OdpowiedzUsuńCiekawa inspiracja na bakłażana :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, a pieczone bakłażany to akurat coś co lubię;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażany, Twoja propozycja bardzo mnie zainteresowała. Świetnie wyglądają i pysznie smakują
OdpowiedzUsuń