CHLEB FRANCUSKI Z OWERNII
Chleb francuski z Owernii
Regionalny chleb z "czapeczką"
Chleb francuski z Owernii to oryginalny chleb z regionu Owernii we Francji. Piecze się go w kształcie dużego bochenka z charakterystyczną "czapeczką". Wypiek dzisiejszy to efekt kolejnego spotkania w Piekarni Amber. Dzięki takim akcjom możemy poznawać tradycyjne pieczywo z odległych zakątków świata. Bardzo ekscytujące doświadczenie:-)
Chlebek bardzo smaczny, na pewno będę go piekła na weekendowe śniadania.
Pain Auvergnat
Przepis pochodzi z bloga BesondersGut
Poolish
- 125 g wody
- 0,2 g świeżych drożdży
- 100 g Mąki Typ 1050 – mąka do pieczenia pizzy (użyłam chlebowej Typ 750)
ciasto właściwe
- 240 g wody
- 10 g słodu (użyłam melasy)
- 10 g płynnego miodu
- 3 g świeżych drożdży
- 400 g półbiałej mąki typ 812 – mąka pszenna pełnoziarnista (użyłam chlebowej Typ 750)
Dzień 1. wieczorem: wlać wodę do miski, wymieszajć z drożdżami (0,2 g jest mniej więcej wielkości dwóch ziaren ryżu) za pomocą łyżki. Dodać mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć i pozwolić fermentować do następnego dnia – przez 12-18 godzin. Zaczyn poolish powinien być poryty dużą ilością małych pęcherzyków.
Ciasto właściwe:
Dzień 2: włożyć poolish i wszystkie inne składniki w powyższej kolejności do misy miksera i ugniatać przez 10–15 minut na poziomie 1, aby uzyskać gładkie ciasto, które powinno całkowicie odchodzić od krawędzi misy. Ciasto przykryć i odstawić w temp. ok. 22°C. na 90 minut.
Złożyć ciasto dwukrotnie w ciągu 90 minut – po raz pierwszy po 45 minutach, po raz drugi 30 minut później.
Formowanie:
Wyjąć ciasto za pomocą skrobaczki na lekko posypaną mąką powierzchnię. Odciąć kawałek ciasta na tzw. czapeczkę. Uformować z ciasta w kulę. Rozwałkować oderwany kawałek ciasta na dobrze posypanej mąką powierzchni , aby uformować krążek, który powinien mieć mniej więcej taką samą średnicę jak duża kula. Ten płaski krążek położyć na dno koszyka do wyrastania chleba, wcześniej obsypanego mąką ryżową. Posmarować brzeg oliwą lub olejem ( około 2 cm ) i położyć na krążek kulę. Przykryć folią i zostawić na około 20 -30 minut.
Pieczenie:
Wyłożyć chleb na papier i piec w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 240°C z parą. Następnie otwórz drzwi piekarnika, aby wypuścić parę i piecz przez kolejne 12-15 minut w 220°C.
Ja piekłam swój chleb w garze. W wyższej temp. przykryty 20 minut, a potem odkryty też około 20 minut.
Ale ładny!
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę na chlebową wersję. :)
Piękny! Dobrze, że upiekłaś duży bochenek. Ten chleb jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł z bochenkową wersją i wspaniałą czapeczką - tak sobie upiekę kolejnym razem. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńPiękny. chleb, idealny wypiek. Brawo.
OdpowiedzUsuńPiękny! U mnie były małe bułeczki, ale teraz mam ochotę na taki bochen w dużym kapeluszu ;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko chleb wspaniały. Mnie też naszła ochota na duży chleb i myślałam o tym, ale w końcu zrobiłam bułeczki. Myślę, że po Twoich zdjęciach nie oprę się pokusie ;D Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńW formie bochenka wygląda bardzo przekonująco! Następnym razem będzie chlebek 😋
OdpowiedzUsuńMarzenko cudny ten Twój chleb!
OdpowiedzUsuńPodziwiam!
O chlebuś, też o nim myślałam. Następnym razem spróbuję, jest cudny.
OdpowiedzUsuńWitam i pozdrawiam w Nowym Roku :-) Niech nam się upiecze!
Piękny bochenek. Aż chce się uskubać kawałek chrupiącej skórki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny chleb domowej roboty :)
OdpowiedzUsuń