PLACUSZKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY
Placuszki z mąki z ciecierzycy
Bezglutenowe naleśniki na słono
Placuszki z mąki z ciecierzycy są fajną propozycją dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść glutenu. Lub po prostu mogą być alternatywą do tradycyjnych naleśników. I najlepiej jak się robi ich tyko tyle, ile się jest w stanie zjeść, bo po czasie roba się suche.
Przepis pochodzi z książki "Ottolengi Smak"
Składniki na placuszki z mąki z ciecierzycy:ciasto:
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 ml wody gazowanej
- 30 ml octu jabłkowego (w oryginale jest 60 ml octu z cydru jabłkowego)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 40 ml oliwy
- 2 łyżeczki świeżego, drobno startego imbiru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 dymki posiekane
- 1 zielona papryczka chili posiekana
Przygotowanie placuszków z mąki z ciecierzycy:
Na oliwie podsmażyć imbir, czosnek, chili i dymkę. Smażyć 6 minut i odstawić do ostygnięcia
W misce połączyć wszystkie składniki na ciasto. Wymieszać dobrze trzepaczką na gładką masę. Wlać oliwę ziołową. Odstawić na 15 minut. Smażyć placuszki na oleju. Powinny mieć około 12 cm średnicy. Smażyć z obu stron po około 1,5 minuty - aby się zrumieniły i urosły.
Mam tą książkę, jest świetna, z pewnością zrobię te placuszki :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich placuszków.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam placuszków z takiej mąki. Ciekawe jak smakują.
OdpowiedzUsuńInteresujące placuszki ;)
OdpowiedzUsuńCoś nowego, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJakie fajne placki i ciekawe wykorzystanie mąki z ciecierzycy. Ciekawe czy bez skrobi by się udały?
OdpowiedzUsuń