BUŁKI MAŚLANE Z BAZYLEI - Fastenwähe
Bułki maślane z Bazylei
Bułki z charakterystycznymi nacięciami
Bułki maślane z Bazylei - Fastenwähe, to nasze lutowe wyzwanie Wirtualnej Piekarni Amber. Wypieka się je podczas karnawału. Mają charakterystyczne nacięcia. Smakiem przypominały mi słone croissanty - pewnie przez dodatek masła. Mogą stanowić samodzielną przekąskę, choć mi bardzo pasowały przygotowane w formie sandwichów z wędliną i dodatkami :-)
Fastenwähe
przepis od Streusel
Składniki na 12 sztuk:
ciasto:
- 500 g białej mąki pszennej (typ 400)
- 10 g soli
- 10 g ekstraktu słodowego
- 18 g świeżych drożdży
- 300 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu )
- 170g masła, zimnego
do posmarowania:
- 15 g żółtka
- 10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
dekoracja:
- 5 g soli morskiej gruboziarnistej
- 5 g kminku w całości
Do miski robota kuchennego wsyp białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy,
dodaj świeże drożdże i dodaj zimne mleko. Wyrabiaj składniki przez 5
minut, aż połączą się w ciasto (robot kuchenny: prędkość 1).
Dodaj zimne masło i dalej wyrabiaj przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększ prędkość o jeden stopień i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5
minut, aż ciasto będzie miękkie (robot kuchenny: prędkość 2).
Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w misce robota kuchennego na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podziel na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), uformuj z nich
długie bułeczki o zaostrzonych końcach i ułóż na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia . Posyp pergamin mąką.
Kawałki ciasta przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułóż kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia,
lekko je spłaszcz dłonią i użyj łopatki do raclette o szerokości ok. 5
cm (mała skrobaczka, której używasz do zeskrobywania sera z patelni do
raclette), aby pokroić kawałki ciasta – nacięcia (szkic A) tak, aby
ciasto było przekrojone do końca.
Wymieszaj żółtka i mleko , posmaruj ciasto i pozostaw bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Bułki posmaruj po raz drugi i rozdziel nacięcia (szkic B). Następnie
posyp kawałki ciasta gruboziarnistą solą morską i kminkiem. Umieść jedną
blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i piecz
przez około 7 minut.
Zamień górną tacę z dolną dolną i piecz bułki przez kolejne 7-10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
Fastenwähe na innych blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Pyszne i rumiane :-) Znowu nam się upiekło! Do następnego przy piecu spotkania :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko piękne bułeczki :) Dzięki za wspólny czas! Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńPysznie upieczone. Dziękuję za lutowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńPiękne bułki, puchate
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie
Rumiane i puszyste bułeczki!
OdpowiedzUsuńSmakowite kolory i puszystość bułeczek tylko zajadać się... Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńAleż one muszą być pyszne. Wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPrześliczne!
OdpowiedzUsuńNic, tylko zajadać. :)
Jaką mają piękna skórkę :-) cudowne Ci się upiekły :_)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie upieczone, masz rację w takiej wersji też smakują :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie. Świetne są te chlebki,
OdpowiedzUsuń