BUŁKI MAŚLANE Z BAZYLEI - Fastenwähe

Bułki maślane z Bazylei

Bułki  z charakterystycznymi nacięciami 

 

Bułki maślane z Bazylei - Fastenwähe, to nasze  lutowe  wyzwanie Wirtualnej Piekarni Amber. Wypieka się je podczas karnawału. Mają charakterystyczne nacięcia. Smakiem przypominały mi słone croissanty - pewnie przez dodatek masła. Mogą stanowić samodzielną przekąskę, choć mi bardzo pasowały przygotowane w formie sandwichów z wędliną i dodatkami :-)

Fastenwähe
przepis od Streusel
Składniki na 12 sztuk:

ciasto:

  • 500 g białej mąki pszennej (typ 400)
  • 10 g soli
  • 10 g ekstraktu słodowego
  • 18 g świeżych drożdży
  • 300 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu )
  • 170g masła, zimnego

do posmarowania:

  • 15 g żółtka
  • 10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)

dekoracja:

  • 5 g soli morskiej gruboziarnistej
  • 5 g kminku w całości
Przygotowanie:

Do miski robota kuchennego wsyp białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy, dodaj świeże drożdże i dodaj zimne mleko. Wyrabiaj składniki przez 5 minut, aż połączą się w ciasto (robot kuchenny: prędkość 1).
Dodaj zimne masło i dalej wyrabiaj przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększ prędkość o jeden stopień i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie  (robot kuchenny: prędkość 2).
Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w misce robota kuchennego na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podziel na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), uformuj z nich długie bułeczki o zaostrzonych końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Posyp pergamin mąką.

Kawałki ciasta przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułóż kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz dłonią i użyj łopatki do raclette o szerokości ok. 5 cm (mała skrobaczka, której używasz do zeskrobywania sera z patelni do raclette), aby pokroić  kawałki ciasta  – nacięcia (szkic A) tak, aby ciasto było przekrojone do końca.
Wymieszaj żółtka i mleko , posmaruj ciasto i pozostaw bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Bułki  posmaruj po raz drugi  i  rozdziel nacięcia (szkic B). Następnie posyp kawałki ciasta gruboziarnistą solą morską i kminkiem. Umieść jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej  i piecz przez około 7 minut.
Zamień górną tacę z dolną dolną i piecz bułki przez kolejne 7-10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

Fastenwähe na innych blogach:

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Komentarze

  1. Pyszne i rumiane :-) Znowu nam się upiekło! Do następnego przy piecu spotkania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko piękne bułeczki :) Dzięki za wspólny czas! Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie upieczone. Dziękuję za lutowe spotkanie w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułki, puchate
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Rumiane i puszyste bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite kolory i puszystość bułeczek tylko zajadać się... Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ one muszą być pyszne. Wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne!
    Nic, tylko zajadać. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaką mają piękna skórkę :-) cudowne Ci się upiekły :_)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie i smakowicie upieczone, masz rację w takiej wersji też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają rewelacyjnie. Świetne są te chlebki,

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne