FALAFEL

Falafel 

Najlepsze kotlety z ciecierzycy  


Falafel już dawno miałam wrzucić na bloga, ale najczęściej nie miałam czasu zrobić zdjęć, bo znikał w tempie ekspresowym. Kotleciki z ciecierzycy to doskonały posiłek dla dużych i małych. Idealnie pasuje do zapakowania pity. Podany z warzywami i sosem smakuje każdemu. Jest doskonałą alternatywą do mięsnych dań. Polecam!

Inspiracja  Y. Ottolenghi z książki "Jerozolima"

Składniki na falafele:

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia 
Przygotowanie falafeli:

Ciecierzycę zalać zimną wodą. Odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wypłukać ciecierzycę na sitku i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać rozdrobniony czosnek, przyprawy, proszek do pieczenia i 3 łyżki wody. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
Nabierać masę i formować małe, lekko spłaszczone kotleciki. Falafele smażyć na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty lub do chwili, aż ładnie się zrumienią. Osączyć tłuszcz na papierze papierowym. Podawać z warzywami i ulubionym sosem w picie. 



Komentarze

  1. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich kotletów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham falafel miłością bezgraniczną, mogłabym jeść każdego dnia. Dla mnie to kwintesencja smaków z naszego compoundu w Al-Khobar.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te kotleciki z ciecierzycy ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne