FALAFEL
Falafel
Najlepsze kotlety z ciecierzycy
Falafel już dawno miałam wrzucić na bloga, ale najczęściej nie miałam czasu zrobić zdjęć, bo znikał w tempie ekspresowym. Kotleciki z ciecierzycy to doskonały posiłek dla dużych i małych. Idealnie pasuje do zapakowania pity. Podany z warzywami i sosem smakuje każdemu. Jest doskonałą alternatywą do mięsnych dań. Polecam!
Inspiracja Y. Ottolenghi z książki "Jerozolima"
Składniki na falafele:
- 250 g suszonej ciecierzycy
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
Ciecierzycę zalać zimną wodą. Odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wypłukać ciecierzycę na sitku i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać rozdrobniony czosnek, przyprawy, proszek do pieczenia i 3 łyżki wody. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
Nabierać masę i formować małe, lekko spłaszczone kotleciki. Falafele smażyć na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty lub do chwili, aż ładnie się zrumienią. Osączyć tłuszcz na papierze papierowym. Podawać z warzywami i ulubionym sosem w picie.
Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich kotletów.
OdpowiedzUsuńKocham falafel miłością bezgraniczną, mogłabym jeść każdego dnia. Dla mnie to kwintesencja smaków z naszego compoundu w Al-Khobar.
OdpowiedzUsuńUwielbiam te kotleciki z ciecierzycy ;)
OdpowiedzUsuń