KOPYTKA Z JARMUŻEM

Kopytka z jarmużem 

Zielone kopytka z dodatkiem jarmużu 


Kopytka z jarmużem fajnie smakują i wizualnie pięknie wyglądają na talerzu. Możemy je podać jako samodzielne danie lub  w towarzystwie ulubionego sosu. Ja swoje przygotowałam z resztek ziemniaków obiadowych. Dodatek 2 gałązek jarmużu dał świetny rezultat. Przy okazji nic mi się nie zmarnowało i wszystko zgodnie z Zero Waste  wykorzystałam do końca.
To co grasz ze mną w zielone? :-)


Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko
  • 2-3 łodygi jarmużu
  • mąka (1/4 objętości ziemniaków)
  • 1 łyżka oleju 
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki ciepłe dobrze ugnieść lub przepuścić przez praskę. Jarmuż posiekać, wycinając grubą łodygę. Podsmażyć go chwilkę na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, aby zmiękł. Zmiksować go z 1 jakiem na drobną papkę. Ziemniaki wrzucić do miski. Podzielić je na 4 części. Tę jedną część na chilę odłożyć. W to miejsce wsypać tyle mąki ile zajmowały wyjęte ziemniaki. Dodać następnie wyjętą część ziemniaków, wlać zmiksowany jarmuż z jajkiem. Doprawić solą i wyrobić elastyczne ciasto. Z ciasta formować wałeczki i kroić kopytka Ugotować w osolonej wodzie (do wypłynięcia).

Kopytka z jarmużem można podawać tylko z roztopionym masłem i startym twardym serem lub z ulubionym sosem. 





Komentarze

  1. Takie połączenie mi się podoba, została jeszcze chociaż mała porcja?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podobają i mogłabym je teraz przygotować na diecie dla jelit.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepięknie i tak wiosennie, aż człowiek tęskni za słońcem i ciepłem wiosny

    OdpowiedzUsuń
  4. Zielone kluski jak widać mogą być smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne