KOPYTKA Z JARMUŻEM
Kopytka z jarmużem
Zielone kopytka z dodatkiem jarmużu
Kopytka z jarmużem fajnie smakują i wizualnie pięknie wyglądają na talerzu. Możemy je podać jako samodzielne danie lub w towarzystwie ulubionego sosu. Ja swoje przygotowałam z resztek ziemniaków obiadowych. Dodatek 2 gałązek jarmużu dał świetny rezultat. Przy okazji nic mi się nie zmarnowało i wszystko zgodnie z Zero Waste wykorzystałam do końca.
To co grasz ze mną w zielone? :-)
Składniki:
- 500 g ziemniaków ugotowanych
- 1 jajko
- 2-3 łodygi jarmużu
- mąka (1/4 objętości ziemniaków)
- 1 łyżka oleju
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ciepłe dobrze ugnieść lub przepuścić przez praskę. Jarmuż posiekać, wycinając grubą łodygę. Podsmażyć go chwilkę na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, aby zmiękł. Zmiksować go z 1 jakiem na drobną papkę. Ziemniaki wrzucić do miski. Podzielić je na 4 części. Tę jedną część na chilę odłożyć. W to miejsce wsypać tyle mąki ile zajmowały wyjęte ziemniaki. Dodać następnie wyjętą część ziemniaków, wlać zmiksowany jarmuż z jajkiem. Doprawić solą i wyrobić elastyczne ciasto. Z ciasta formować wałeczki i kroić kopytka Ugotować w osolonej wodzie (do wypłynięcia).
Kopytka z jarmużem można podawać tylko z roztopionym masłem i startym twardym serem lub z ulubionym sosem.
Takie połączenie mi się podoba, została jeszcze chociaż mała porcja?
OdpowiedzUsuńŚwietne zielone kopytka ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają i mogłabym je teraz przygotować na diecie dla jelit.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie i tak wiosennie, aż człowiek tęskni za słońcem i ciepłem wiosny
OdpowiedzUsuńZielone kluski jak widać mogą być smaczne.
OdpowiedzUsuń