SERNIK BASKIJSKI
Sernik Baskijski
Najłatwiejszy sernik na świecie
Sernik Baskijski wywodzi się z Hiszpanii. Podawany jest w rodzinnym barze pintxos La Viña. Jego największym atutem jest to, że zawsze się udaje. Smak słono-karmelowy z przypieczoną skórką - to jego znak rozpoznawczy. Uchodzi mu nawet brązowy i popękany wierzch. Prosty skład i receptura, a rezultat genialny - tak można w kilku słowach opisać ten niezwykły sernik:-)
Składniki na sernik Baskijski:
- 900 g serka kremowego słonego typu philadelphia ( ja w ramach prób daję 500 g serka wiaderkowego + 300 g serka typu philadelphia +100 g mascarpone)
- 300 g cukru (daję 250 g)
- 6 jaj
- 500 ml śmietany 30 -36% tł.
- 1 łyżeczka ekstaktu z wanilii z ziarenkami
- szczypta soli
- 60 g mąki pszennej
+ masło do wysmarowania formy
Przygotowanie sernika Baskijskiego:
Tortownicę 24 cm wysmarować masłem. Wyłożyć ją dwoma arkuszami papieru, aby wystawały sporo znad formy, gdyż sernik bardzo urośnie w piecu. Jeden arkusz ułożyć z jednego boku i drugi nachodzący z drugiego boku formy.
Ser utrzeć z cukrem, dodawać pojedynczo po jednym jajku i wsypać sól. Wlać śmietanę. Gdy wszystko jest połączone wsypać przesianą mąkę. Miksować do połączenia się składników. Wylać masę do przygotowanej formy. Piec w 200 stop. C przez około 65-70 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Sernik opadnie lekko.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Pysznie wygląda, robiłam kilka razy i wszyscy byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik. To chyba najlepszy jaki jadłam.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny. Uwielbiam tego typu sernik.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i puszysty :)!
OdpowiedzUsuń