BEZOWE GNIAZDKA Z LEMON CURD

Bezowe gniazdka z lemon curd

Bezy z kremem cytrynowym i tropikalnymi owocami

 

Bezowe gniazdka z lemon curd - to doskonały deser. Proponuję je przygotować na Wielkanoc. Zresztą  dlatego powstała forma gniazdek. Słodycz złamana kwaśnym smakiem bardzo mi pasuje. Uwielbiam takie połączenia.

Składniki:

  • 5 - 6 białek z jajek
  • 250 g cukru (lub nieco mniej)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
 + 
  • krem lemon curd
  • 1 łyżeczka cukru pudru (można pominąć)
  • 200 g śmietany 30% tł.
  • małe opakowanie serka mascarpone 
  • owoce tropikalne świeże (kiwi, maracuja, mango)

Przygotowanie:

Białka ubijać mikserem, dosypując stopniowo po łyżce cukru. Na koniec, kiedy już masa jest błyszcząca, zupełnie sztywna i biała dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ciągle miksując. Sprawdzić czy cukier się zupełnie rozpuścił (nie czuć go pocierając między palcami) Na papierze do pieczenia wyłożyć szprycą lub strzykawką dekoracyjną masę formując  gniazdka (owalne lub okrągłe spody,  następnie dookoła ścianki z  pustym środkiem). Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika do 120 stop. C i piec 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 100 stop. i suszyć  bezy przez 2 h. Zostawić je na kilka godzin w wyłączonym piekarniku. Można upiec nasze gniazdka wcześniej i mieć już gotowe do wypełnienia.
Zimną śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone,  ubić z cukrem pudrem (lub bez). Wypełnić gniazdka kremem, na wierzchu dodać kleks (lub więcej) kremu lemon curd, a następnie  udekorować  pokrojonymi owocami.



Komentarze

  1. Ależ mi narobiłaś apetytu, takie słodkości mogłabym jeść każdego dnia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne