CIASTO CZEKOLADOWE NA BIAŁKACH
Ciasto czekoladowe na białkach
Ciasto czekoladowe z dodatkiem jabłka
Ciasto czekoladowe na białkach zrobiłam ze zbieranych białek, które odkładam regularnie kiedy wykorzystuję tylko żółtka do ciasta lub tatara. To naprawdę dobry sposób na ich wykorzystanie. Ciasto wychodzi puszyste, a przez dodatek jabłka jest wilgotne. Robi się naprawdę ekspresowo. Polecam gorąco!
Składniki:
- 200 - 240 g białek (mniej więcej z 6 jajek)
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 100 ml oleju
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jabłko
polewa:
- 50 g czekoladowych pastylek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Białka ubić mikserem, dodając stopniowo cukier. Miksować do momentu aż piana będzie błyszcząca i sztywna i cukier nie będzie wyczuwalny pod pacami. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na niższe obroty i na zmianę dodawać mieszankę z mąką i olej. NIe miskować długo, tylko do połączenia się składników. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do ciasta, łyżką wymieszać delikatnie całość.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać delikatnie masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop. C. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
W czasie gdy ciasto siedzi w piekarniku przygotować polewę. Do miseczki wrzucić składniki polewy. Podgrzewać na parze w garnku z wodą. Lekko przestudzić. Polać ciasto.
Takie ciasto jest idealne do popołudniowej kawki.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak. W ogóle to ciasto wygląda tak smakowicie, że juz mi się slinianki uruchomiły. A jeszcze podać je z taką kawką latte, to poezja. No nie ma wyjścia, trzeba się brać za pieczenie.
OdpowiedzUsuń