FASOLA Z JARMUŻEM W SOSIE POMIDOROWYM

Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym 

Najlepsza wegetariańska fasolka 


Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym ostatnio skradła moje serce.  Robię ją prawie co tydzień, bo ciągle nie mogę się nią najeść. Jest pyszna, syta i gdy mamy już ugotowaną fasolę robi się błyskawicznie. 

A Wy jaką fasolę lubicie? Mięsną czy raczej bezmięsną? Bo ja zdecydowanie bez;-) Spróbujcie mojej wersji!

Składniki:

  • 200 g  fasoli typu Jaś,
  • 2-3 gałązki jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz, papryka słodka i czosnek granulowany do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie: 

Dzień wcześniej namoczyć fasolę.  Odcedzić i ugotować fasolę, aby była miękka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać płatki chili i poszatkowane i pozbawione twardych nerwów listki jarmużu, chwilę smażyć. Dodać fasolę i resztę składników. Podlać wodą. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem około 15 minut.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne