FASOLA Z JARMUŻEM W SOSIE POMIDOROWYM
Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym
Najlepsza wegetariańska fasolka
Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym ostatnio skradła moje serce. Robię ją prawie co tydzień, bo ciągle nie mogę się nią najeść. Jest pyszna, syta i gdy mamy już ugotowaną fasolę robi się błyskawicznie.
A Wy jaką fasolę lubicie? Mięsną czy raczej bezmięsną? Bo ja zdecydowanie bez;-) Spróbujcie mojej wersji!
Składniki:
- 200 g fasoli typu Jaś,
- 2-3 gałązki jarmużu
- 1 cebula
- 1 szkl. passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz, papryka słodka i czosnek granulowany do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Odcedzić i ugotować fasolę, aby była miękka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać płatki chili i poszatkowane i pozbawione twardych nerwów listki jarmużu, chwilę smażyć. Dodać fasolę i resztę składników. Podlać wodą. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Dawno nie jadłam takiej fasoli. Pychota.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba takie połączenie, chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuń