FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
Flaczki z boczniaków
Zupa z boczniakami
Flaczki z boczniaków idealnie się nadadzą na obiad czy kolację. Smakiem i wyglądem przypominają prawdziwe mięsne flaki. Odpowiednie przyprawy i pokrojenie boczniaków w poprzek dają ten efekt:-) Polecam na chłodne dni!
Składniki na flaczki z boczniaków:
- 750 g boczniaków
- 1 cebula
- pół selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1,5 litra bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa mielona, papryka słodka i ostra, sól, pieprz, majeranek
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie flaczków z boczniaków:
Na rozgrzanym, w garnku, oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać drobno pokrojone korzonki z boczniaków. Chwilę smażyć, dodać starte warzywa i przecier pomidorowy. Po podsmażeniu, dodać pokrojone w poprzek kapelusze boczniaków. Chwilę smażyć i wlać bulion, doprawić przyprawami. Gotować około 20 minut, do momentu aż boczniaki będą al dente.
Wow, jaki przepis. Nie wiedziałam, że można zrobić takie flaczki.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zaskoczyłam . I naprawdę polecam!
UsuńMuszą smakować obłędnie, bardzo dawno ich nie robiłam, chociaż bardzo lubimy
OdpowiedzUsuńOj smakowały😊
UsuńNiedawno robiłam pierwszy raz boczniaki w takiej formie i bardzo mi smakowało ;)
OdpowiedzUsuńBoczniaki są tak uniwersalne i można z nich cuda robić 😊
Usuń