PASZTET Z DZIKA
Pasztet z dzika
Pasztet z dziczyzny
Pasztet z dzika zrobiłam specjalnie na świąteczny stół. Powiem Wam, że wyszedł przepyszny, śmiem twierdzić, że jeden z lepszych jaki piekłam. Jeśli tylko macie dostęp do takiego mięsiwa spróbujcie. Polecam również pasztet z królika lub z mięsa gotowanego z rosołu.
Składniki:
- kawałki mięsa z dziczyzny ( około 500 g mięsa z dzika, miałam zamrożone )
- 300 g surowego boczku
- 300 g wątróbki drobiowej
- włoszczyzna (por, pietruszka, 2 marchewki, seler, cebula)
- 3 jajka
- 1 bułka sucha
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
- masło
- bułka tarta
- 1 litr kefiru
Przygotowanie:
Dzień wcześniej mięso z dzika rozmrozić i następnie moczyć całą noc w kefirze. Dzika wraz z boczkiem i z warzywami (przyprawić do smaku solą i pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi) ugotować do miękkości. Następnie wyjąć z wywaru, wystudzić i wszystko razem z warzywami przepuścić dwa razy przez maszynkę o drobnych oczkach. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Wątróbkę sparzyć wrzącą wodą i chwilę zostawić, żeby się ścięła. Odcedzić i zmielić razem z bułką. Do masy wbić jajka, przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać i wyrobić. Przełożyć do dwóch lub trzech foremek jednorazowych, wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. Podawać z ćwikłą, żurawiną lub sosem tatarskim.
Ależ on musi być pyszny. Wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych pasztetów jakie znam, uwielbiam takie domowe pasztety z dziczyzny
OdpowiedzUsuńPyszny. Domowy pasztet z dziczyzny zawsze na naszym stole.
OdpowiedzUsuń