QUESADILLA ZE SZPINAKIEM I KARCZOCHAMI
Quesadilla ze szpinakiem i karczochami
Tortille imprezowe ze szpinakiem i karczochami
Quesadilla ze szpinakiem i karczochami to świetna propozycja na przekąskę imprezową. Można również takie tortille zapakować i zabrać jako prowiant na piknik. Robi się je błyskawicznie i wszystkim smakuje - sukces gwarantowany:-)
Składniki:
- 2 - 4 tortille
- 200 g szpinaku baby
- 1 słoiczek karczochów marynowanych
- 1 cebula
- 1 -2 ząbki czosnku
- ser cheddar w kawałku
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażyć do zeszklenia posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i płatki chili. Wrzucić szpinak. Podsmażyć, aby szpinak zmiękł. Dodać odsączone karczochy. Chwilę smażyć całość, a następnie przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać odrobinę oleju, położyć placek tortilli, na niego wyłożyć masę szpinakową. Posypać startym startym serem i przykryć drugą tortillą. Po chwili odwrócić całość, żeby przysmażyć tortillę z drugiej strony. Zdjąć ostrożnie z patelni i pokroić na kawałki. Powtórzyć z kolejną porcją.
Super pomysł nie tylko na imprezę :) Stęskniłam się już za takim "przekąszaniem" na świeżym powietrzu
OdpowiedzUsuńAleż jestem ciekawa tego smaku bo wygląda wybornie.
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! Z miłą chęcią wypróbuję Twój przepis kochana :)
OdpowiedzUsuń