QUESADILLA ZE SZPINAKIEM I KARCZOCHAMI

Quesadilla ze szpinakiem i karczochami

Tortille imprezowe ze szpinakiem i karczochami


Quesadilla ze szpinakiem i karczochami to świetna propozycja na przekąskę imprezową. Można również takie tortille zapakować i zabrać jako prowiant  na piknik. Robi się je błyskawicznie i wszystkim smakuje - sukces gwarantowany:-)

Składniki:

  • 2 - 4 tortille
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 słoiczek karczochów marynowanych
  • 1 cebula
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • ser cheddar w kawałku
  • sól, pieprz 
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażyć do zeszklenia posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i płatki chili. Wrzucić szpinak. Podsmażyć, aby szpinak zmiękł. Dodać odsączone karczochy. Chwilę smażyć całość, a następnie przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać odrobinę oleju, położyć placek tortilli, na niego wyłożyć masę szpinakową. Posypać startym startym serem i przykryć drugą tortillą. Po chwili odwrócić całość, żeby przysmażyć tortillę z drugiej strony. Zdjąć ostrożnie z patelni i pokroić na kawałki. Powtórzyć z kolejną porcją. 



Komentarze

  1. Super pomysł nie tylko na imprezę :) Stęskniłam się już za takim "przekąszaniem" na świeżym powietrzu

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ jestem ciekawa tego smaku bo wygląda wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie! Z miłą chęcią wypróbuję Twój przepis kochana :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne