SAŁATKA Z KARCZOCHAMI
Sałatka z karczochami
Sałatka z sercami karczochów
Sałatka z karczochów świeżych jest jedną z moich ulubionych. W sezonie, gdy są u nas dostępne świeże nie może ich zabraknąć w moim menu. Jem je zazwyczaj same lub właśnie tak - na sałacie. Obieranie i przygotowanie zabiera trochę czasu, ale naprawdę warto. Smak wynagradza:-) Pycha!
Składniki:
- 2-3 karczochy,
- 2 cytryny,
- sól,
- odrobina oliwy
- mieszanka sałat
- parmezan w kawałku
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina wody,
- sól.
Przygotowanie:
Karczochy obrać z zewnętrznych, twardszych liści, do momentu, aż poczujemy miękką część warzywa, nie będzie twardych zdrewniałych płatków. Jeśli jest ich dużo to zdrewniałe końcówki odciąć nożyczkami. Karczocha ułożyć na desce i odciąć czubek kwiatostanu na wysokość ok. 1/3 od góry. W odciętej części powinny się znaleźć wszystkie pozostałe zdrewniałe czubki płatków.
Odciąć łodyżkę u nasady lub jeśli karczoch jest młody oczyścić nasadę łodygi w taki sposób, jak obiera się szparagi. Kiedy oczyścimy karczocha z liści, nacieramy go cytryną, ponieważ bardzo szybko czernieje.
Odciąć łodyżkę u nasady lub jeśli karczoch jest młody oczyścić nasadę łodygi w taki sposób, jak obiera się szparagi. Kiedy oczyścimy karczocha z liści, nacieramy go cytryną, ponieważ bardzo szybko czernieje.
Wrzucamy karczochy do pełnego zanurzenia w wodzie, przykryć należy je mniejszą pokrywką tak aby je obciążyć. Dodać sok z 1 cytryny, 1 łyżkę soli i gotować około 35-40 minut. Na 15 minut przed końcem chlusnąć oliwę na warzywa.
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Można sos ucierać w miseczce. Zacząć od soku z cytryny, dodać oliwę partiami i pozostałe składniki sosu.
Odcedzić i ostudzić karczochy. Przeciąć na pół. Listki poobrywać i odłożyć (nie wyrzucać). Ze środka usunąć kłaczki i oczyścić serce karczocha. Pokroić w plasterki. Na talerz wyłożyć sałatę. Układać plasterki serc na sałacie. Polać sosem i posypać startym parmezanem.
Odłożone listki maczać w sosie wysysając maź u nasady.
Nie jadłam jeszcze takiej sałatki. Musi świetnie smakować.
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie się poczęstuje, świetny pomysł na poszerzenie sałatkowego menu na święta
OdpowiedzUsuńKarczochy uwielbiam i od marca sprowadzam je z Sycylii. Takie moje uzależnienie.
OdpowiedzUsuń