SOS GRIBICHE DO RYB
Sos gribiche do ryb
Francuski sos majonezowy do ryb
Sos gribiche do ryb jest genialny w smaku i nieco przypomina nasz tatarski. Bardzo nam smakował i będę go robić częściej. Pasuje również do pieczonych ziemniaków, które serwuję dość często i z takim dodatkiem będzie fajnym urozmaiceniem. Polecam! Zwłaszcza, że sezon grillowy przed nami i na pewno będzie można zaskoczyć współbiesiadników - podając ten sos do warzyw czy rybnych dań.
Inspiracja z książki "Kuchnia bezwzględna - Joshua Weissman".
Składniki:
- pół szklanki majonezu
- 1 jajko ugotowane
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżeczka kaparów marynowanych
- 1 łyżeczka octu sherry
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek i natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajko, ogórek, kapary, czosnek i zioła posiekać. Dodać do majonezu. Wymieszać delikatnie i doprawić octem, musztardą i przyprawami. Podawać z rybą i pieczonymi warzywami.
Bardzo lubię tego typu sosy. Sosy majonezowe mają u nas szerokie zastosowanie L(
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuń