SOS GRIBICHE DO RYB

Sos gribiche do ryb 

Francuski sos majonezowy do ryb 


Sos gribiche do ryb jest genialny w smaku i nieco przypomina nasz tatarski. Bardzo nam smakował i będę go robić częściej. Pasuje również do pieczonych ziemniaków, które serwuję dość często i z takim dodatkiem będzie fajnym urozmaiceniem. Polecam! Zwłaszcza, że sezon grillowy przed nami i na pewno będzie można zaskoczyć współbiesiadników - podając ten sos do warzyw czy rybnych dań.


Inspiracja z książki "Kuchnia bezwzględna - Joshua Weissman".
Składniki:

  • pół szklanki majonezu
  • 1 jajko ugotowane
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżeczka kaparów marynowanych
  • 1 łyżeczka octu sherry
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek i natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajko, ogórek, kapary, czosnek i zioła posiekać. Dodać do  majonezu. Wymieszać delikatnie i doprawić octem, musztardą i przyprawami. Podawać z rybą i pieczonymi warzywami.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne