KURCZAK Z GRILLA

Kurczak z grilla

Kurczak pieczony na grillu 

 

Kurczak z grilla był naszym daniem popisowym przygotowanym na grillu podczas tegorocznej Majówki. Pogoda dopisała,zapewne nie tylko u nas, i biesiadowanie na powietrzu uskuteczniło wielu z Was. W powietrzu czuć było zapach przygotowywanych dań. Tak naprawdę ten weekend rozpoczął sezon grillowy. Coraz częściej obok grilli węglowych wybieramy grille gazowe, które choć droższe są dużo wygodniejsze w użytkowaniu. Jako naród pokochaliśmy ten rodzaj przygotowywania jedzenia, a dania z rusztu królują u nas aż do końca lata.

Tak jak wspomniałam wyżej upiekłam na grillu kurczaka w całości.  Przy okazji współpracy miałam okazję przetestować stojak na kurczaka z uchwytami Switch Gird. Naczynie może również służyć jako brytfanna do pieczenia warzyw.   Do kubeczka który jest odkręcany można wlać płynu, nadziać drób i cieszyć się smacznym, chrupiącym i soczystym w środku mięsem. W misce  ułożyłam warzywa i dzięki temu mogłam przygotować od razu całe danie. Naczynie to jest jednym z wielu akcesoriów do grilla firmy Enders, która jest nowością na polskim rynku.


Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy
  • 1 kg ziemniaków (najlepiej średniej wielkości)
  • 1 pęczek marchewek
  • 2-3 czerwone cebule
  • sól, pieprz, słodka papryka ( do przyprawienia kurczaka)
  • sól, ulubione suszone zioła do warzyw ( u mnie mieszanka rozmarynu, tymianku, natki pietruszki)
  • olej do pieczenia warzyw
  • około 250 ml piwa jasnego

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem i papryką. Do kubeczka wlać piwo. Nadziać kurczaka. Warzywa umyć. Ziemniaki, marchewki i ćwiartki cebuli skropić  olejem i wymieszać z przyprawami. Wrzucić do naczynia. Całość wstawić do nagrzanego zamykanego grilla. Utrzymywać temperaturę 180-200 stop. C. Piec około 1,5 h pod zamknięciem. Co jakiś czas podlewać mięso sokami zbieranymi na dnie naczynia.

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.

Komentarze

  1. Pyszny kurczaczek. Takiego z grilla jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie, ależ mi smaka narobiłaś, wygląda obłędnie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej. Stojak na kurczaka super

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne