OMLET ZE SZPARAGAMI

Omlet ze szparagami

Najlepszy omlet na śniadanie w sezonie szparagowym 

 

Omlet ze szparagami na śniadanie, to w tym okresie najlepszy wybór. Mam do nich wielką słabość. Mogłabym jeść je na okrągło. Zaczynam od rana i tak lecę całe dnie... :-) Trzeba wykorzystać sezon na nie, bo jest zbyt krótki. Dlatego czerpię garściami z niego. Dzisiaj proponuję prościznę czyli omlet. Dobre składniki obronią się same. Pycha!

Składniki na omlet ze szparagami:

  • 2 jajka
  • 5-6 sztuk zielonych szparagów
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek szczypiorku
  • płatki chilli
  • sól, pieprz
  • masło lub olej

Przygotowanie omleta ze szparagami:

Uciąć końce zdrewniałe szparagów. Resztę pokroić w drobne plasterki, tylko odłożyć główki. Cebulę posiekać w kosteczkę i podsmażyć na oleju lub maśle. Dorzucić plasterki szparagów. Doprawić płatkami chilli. Na koniec, gdy cebulka już jest szklista i szparagi miękkie dorzucić główki szparagów. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem. Wylać na patelnię ze szparagami. Smażyć do ścięcia jajek. Można obrócić na drugą stronę lub złożyć na pół omlet. Posypać posiekanym szczypiorkiem.



Komentarze

  1. Przyznam, że takiego omleta jeszcze nie jadłam. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadanie to ja rozumiem :) Szkoda że sezon szparagowy trwa tak krótko, bo to jedno z naszych ulubionych warzyw

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne