PIEROGI Z BOTWINKĄ OKRASZONE SZPARAGAMI I MIGDAŁAMI
Pierogi z botwinką okraszone szparagami i migdałami
Pierogi z farszem botwinkowym
Pierogi z botwinką okraszone szparagami i migdałami są moją propozycją na wykorzystanie sezonowych nowalijek. Botwinka i szparagi stanowią duet doskonały. Oba warzywa pasują do siebie i śmiało polecam we wspólnym zestawieniu. Pokusiłam się doprawić farsz kardamonem, bo bardzo lubię go z burakiem, ale oczywiście wiem, że nie każdemu przypadnie to do gustu. Proponuję wtedy dodać chrzan i skórkę z cytryny. Następne właśnie takie zrobię:-)
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 duży (400 g) kefir,
- sól
farsz:
- 1 pęczek botwinki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, chilli
- odrobina octu balsamicznego lub soku z cytryny
- kardamon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
okrasa:
- 1-2 łyżki masła
- kilka szparagów zielonych
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Buraczki z botwinki obrać, pokroić w paseczki lub kosteczkę. Podsmażyć na oliwie aż zmiękną, dodać pokrojone gałązki i rozdrobniony czosnek. Dusić chwilę i na końcu dodać posiekane liście. Doprawić octem, solą, pieprzem i chilli. Przestudzić. Wymieszać z rozdrobnionym twarogiem. Nasiona kardamonu obrać i ziarenka rozgnieść w moździerzu. Doprawić farsz kardamonem. Można go zastąpić skórką z cytryny i chrzanem.
Z mąki i kefiru wyrobić ciasto. Dodać szczyptę soli. Odstawić ciasto na około 30 minut. Ciasto rozwałkować cieniutko i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz i lepić pierogi. Ugotować je w słonej wodzie.
Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Na patelni podgrzać masło, dodać plasterki szparagów. Smażyć aż będą miękkie. Na sam koniec wrzucić na chwilkę główki szparagów. Pierogi ugotowane wyłożyć na talerz, polać masłem ze szparagami. Posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Genialny pomysł, takich jeszcze nie robiłam, ale to może być pyszne.
OdpowiedzUsuńWow, nie jadłam jeszcze takich pierogów. Ale one pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńJakie te pierogi muszą być dobre.
OdpowiedzUsuń