ZDROWE ŚNIADANIE - GOFRY BEZGLUTENOWE Z MUSLI
Zdrowe śniadanie - gofry bezglutenowe z musli
Mimo posiadania wiedzy na temat zdrowego żywienia, zdarza mi się w pośpiechu pominąć zjedzenie śniadania, które tak naprawdę jest najważniejszym posiłkiem dnia. Nie bez powodu istnieje powiedzenie "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi".
Z dzieciństwa doskonale pamiętam śniadania, które zawsze rozpoczynało się zupą mleczną. Większość dzieci z obrzydzeniem patrzyło na pływające kożuchy na talerzu. Dzisiaj o wiele więcej możemy zaoferować naszym pociechom. Wszelkiego rodzaju płatki, musli czy granole są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Oczywiście smak jest bardzo ważny, ale w parze z nim zawsze powinno iść zdrowie. Dlatego składniki musli, owsianek i granoli OneDayMore są tak dobrane, żeby dostarczyć ważnych dla organizmu składników: wapnia, żelaza, cynku, błonnika, tiaminy czy kwasów Omega-3. I – co równie ważne – nasze produkty nie zawierają: konserwantów, sztucznych aromatów, oleju palmowego i syropu glukozo-fruktozowego..
Przy wielu dostępnych produktach możemy sobie to śniadanie urozmaicać. Gotowe mieszanki bez dodatku cukru możemy zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Wystarczy do nich dolać soku, mleka, wody czy jogurtu i już mamy to!
Mam dla Was propozycję. Mając w domu niejadków możemy ich zachęcić - chociażby przygotowując im zdrową i lżejszą propozycję gofrów, które dzieci uwielbiają. Takie przemycenie bezcukrowych produktów przyniesie obupólną korzyść :-)
Składniki:
- 1 szkl. musli z suszonymi owocami
- 1 szkl. mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki bezglutenowej (ja dałam kokosowej, ale można pominąć)
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ksylitol lub miód (można pominąć)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na minimum 30 minut. Posmarować gofrownicę lekko olejem. Smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy około 4-5 minut. Nie otwierać wcześniej, żeby gofry były dobrze upieczone i zwarte. Podawać z jogurtem i ulubionymi owocami.
Zdrowe Śniadanie powinniśmy celebrować codziennie, bez żadnych wymówek. I jeśli wiemy, że następnego dnia w pośpiechu nie zdążymy przygotować posiłku, to pomyślmy o jego sporządzeniu wcześniej. Taka zapobiegliwość będzie tylko korzyścią dla nas samych.
Często kupuję mieszanki tej firmy, są smaczne, gofrów z niej nigdy nie robiłam, ale z pewnością spróbuję je przygotować
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie musli, z pewnością skorzystam z tej propozycji. Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego dnia!
OdpowiedzUsuńMusli smacznie wykorzystane. Lubię gofry z owocami.
OdpowiedzUsuńAleż te gofry muszą być pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń