CHLEB MEDIOLAŃSKI

Chleb mediolański

Regionalny chleb z Mediolanu 


Chleb mediolański to nasz letni wypiek zaproponowany przez  Amber na czerwiec. Nie byłam nigdy w Mediolanie i nie miałam okazji spróbować w oryginalnej wersji. Ten bardzo mi smakuje i na pewno wejdzie na stałe do mojej piekarniczej listy :-) Pysznie smakuje serwowany z oliwą i przyprawami.

 Przepis z bloga marcelpaa.com

Składniki:
  • 350 g wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 670 g białej mąki pszennej typ 550
  • 14 g soli
  • 7 g świeżych drożdży
  • 20 g zakwasu
  • 5 g słodu, alternatywnie: miód

Przygotowanie ciasta:
Włóż wszystkie składniki do robota kuchennego i zacznij ugniatać na niskich obrotach.
Po 2-3 minutach zwiększ prędkość wyrabiania i wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut, aż przejdzie test szyby.
Następnie wyjmij ciasto z robota kuchennego i podziel na dwie równe części.
Z każdego z dwóch kawałków ciasta uformuj kulę.
Następnie uformuj z kawałków ciasta okrągłe kształty na nie posypanej mąką powierzchni. Upewnij się, że kulki ciasta są zamknięte na dole.
Następnie kulki ciasta połóż na blachę do pieczenia pokrytą papierem, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut.

Kształtowanie:
Po czasie garowania połóż kulki ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej i lekko spłaszcz.
Oba kawałki ciasta rozwałkuj wałkiem w jednym kierunku na grubość około 2 mm i długość około 60 cm.
Następnie wyciągnij kawałki ciasta lekko na zewnątrz przy dolnej krawędzi i wciągnij je w czubek przy górnej krawędzi. Nadaje to kawałkowi ciasta lekko trójkątny kształt.
Kawałki ciasta zacznij zwijać z szerokiej strony (jak gigantyczny rogalik).
Ciasno zwiń do końca – najlepiej, jeśli jedną ręką wyciągniesz kawałek ciasta w wąskim miejscu, a drugą zwiniesz.
Kawałki ciasta dociśnij w odpowiedni kształt i umieścić je z powrotem na blasze z wystarczającymi odstępami i zamknięciem skierowanym w dół. Tutaj film !
Następnie przykryj kawałki ciasta ręcznikiem lub folią i wstaw je na noc do lodówki (maksymalnie na 24 godziny).

Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia chleba lub pustą blachą i naczyniem z gorącą wodą w dolnej części piekarnika – 220 st. C, grzanie górne i dolne.
Po czasie garowania ułóż bochenki złączeniem do dołu na kawałku papieru do pieczenia i natnij powierzchnię ciasta wzdłuż ok. 2-3 cm na głębokość ok. 2-3 cm ostrym nożem.
Następnie zdejmij bochenki z papieru do pieczenia i wsuń je bezpośrednio na gorący kamień w piekarniku.
Piecz chleb przez około 20 minut.
Po 20 minutach wyjmij miskę z wodą z piekarnika, obniż temperaturę piekarnika do 190 stopni i piecz bochenki przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ostudź bochenki na ruszcie.

Chleb mediolański na innych blogach:

Komentarze

  1. No i pięknie Ci się upiekł. Idealny na lato. Bardzo miło, że byłaś z nami w czerwcowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale ładny bochenek!
    Nam też bardzo smakował z oliwą. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały bochenek i z całą pewnością odwiedzający Mediolan mogą sobie zaoszczędzić trudu i odwiedzić Ciebie :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, czuję, że smak tego chlebka jest nieziemski!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały wypiek, tego chleba jeszcze nigdy nie piekłam i chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnej urody Twój chlebuś :-) dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko, piękny bochenek, zamiast do Mediolanu wproszę się do Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi tez ten chleb bardzo smakuje. Marzenko pięknie Ci wyszedł, gratulacje :) Pozdrawiam i do kolejnego razu :) M

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne