TACOS Z POKRZYWY ZE STEKIEM

Tacos z pokrzywy ze stekiem 

Meksykańskie zielone tacos ze stekiem 


Tacos z pokrzywy ze stekiem zrobiłam, kiedy dostałam torbę młodych pędów tego zielska:-) Część zasuszyłam na zimę, a z części przygotowałam tortille.  Pięknie się prezentowały i wybornie smakowały. Jesteśmy  zwolennikami meksykańskich smaków i często dania tej kuchni goszczą na naszym stole. Jest tyle wariacji nadziania placków. Praktycznie wszystko zależy od zawartości naszej  lodówki. Polecam!


Składniki:
  • tortille z pokrzywy
  • 2-3 steki wołowe
  • guacamole
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 świeża papryczka chilli
  • ser cheddar w kawałku
  • śmietana do podania
  • kolendra świeża posiekana
  • 1 limonka
na tortille:
  • 60 g liści pokrzywy z łodygami
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
marynata do steka:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • 1 łyżka meksykańskiego sosu  Cholula
guacamole:
  • 1 avocado
  • 0,5 limonki
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pomidora
  • 1 łyżka śmietany
  • sól

Przygotowanie:

Pokrzywy dokładnie umyć i wrzucić do wrzątku. Gotować około 2 minut. Przecedzić, wystudzić. Poobrywać listki. Zmiksować z olejem. W misie robota wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać puree z pokrzywy i wodę. Dobrze zagnieść ciasto i rozwałkować wałkiem na posypanym mąką stole. Tortille muszą być jak najcieńsze! Można użyć miski lub małego talerza do wycięcia tacos. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i posmarować ją  olejem. Podgrzać każdą tortillę z dwóch stron przez około 1-2 minuty.
Steki zamarynować w oleju i sosie meksykańskim, posypać pieprzem. Odstawić na minimum 30 minut. Następnie zgrillować na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony ( lub grillować tak długo jakie się lubi steki)
Avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, oliwę, śmietanę. Doprawić do smaku
Podawać ciepłe tortille z pokrojonym stekiem,  pomidorkami, pokrojoną papryczką chilli,  guacamole, startym serem cheddar,  wyciśniętą limonką, posiekaną kolendrą i śmietaną.



Komentarze

  1. Uwielbiamy wszystko co pikantne, więc kuchnia meksykańska bardzo nam odpowiada 🙂 Tortilli z pokrzywą jeszcze nie próbowałam, ale lubię takie nowości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja:-) A w tym okresie zazwyczaj coś robię z pokrzywy, gdy mam dostawę z lasu czyściutkiej pokrzywy:-)

      Usuń
  2. Wow, jakie fajne jedzonko. Mojemu mężowi na pewno by smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Ty Wiolu nie jesz takich rzeczy? Bo można spokojnie mięso zastąpić warzywami :-)

      Usuń
  3. Najbardziej mnie zaintrygowały tortille z pokrzywy. Chyba wykorzystam do innego przepisu, bo za mięsem to średnio o tej porze roku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne