TACOS Z POKRZYWY ZE STEKIEM
Tacos z pokrzywy ze stekiem
Meksykańskie zielone tacos ze stekiem
Tacos z pokrzywy ze stekiem zrobiłam, kiedy dostałam torbę młodych pędów tego zielska:-) Część zasuszyłam na zimę, a z części przygotowałam tortille. Pięknie się prezentowały i wybornie smakowały. Jesteśmy zwolennikami meksykańskich smaków i często dania tej kuchni goszczą na naszym stole. Jest tyle wariacji nadziania placków. Praktycznie wszystko zależy od zawartości naszej lodówki. Polecam!
Składniki:
- tortille z pokrzywy
- 2-3 steki wołowe
- guacamole
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 świeża papryczka chilli
- ser cheddar w kawałku
- śmietana do podania
- kolendra świeża posiekana
- 1 limonka
na tortille:
- 60 g liści pokrzywy z łodygami
- 60 ml oleju rzepakowego
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
marynata do steka:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
- 1 łyżka meksykańskiego sosu Cholula
guacamole:
- 1 avocado
- 0,5 limonki
- kilka gałązek kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 pomidora
- 1 łyżka śmietany
- sól
Przygotowanie:
Pokrzywy dokładnie umyć i wrzucić do wrzątku. Gotować około 2 minut. Przecedzić, wystudzić. Poobrywać listki. Zmiksować z olejem. W misie robota wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać puree z pokrzywy i wodę. Dobrze zagnieść ciasto i rozwałkować wałkiem na posypanym mąką stole. Tortille muszą być jak najcieńsze! Można użyć miski lub małego talerza do wycięcia tacos. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i posmarować ją olejem. Podgrzać każdą tortillę z dwóch stron przez około 1-2 minuty.
Steki zamarynować w oleju i sosie meksykańskim, posypać pieprzem. Odstawić na minimum 30 minut. Następnie zgrillować na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony ( lub grillować tak długo jakie się lubi steki)
Avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, oliwę, śmietanę. Doprawić do smaku.
Podawać ciepłe tortille z pokrojonym stekiem, pomidorkami, pokrojoną papryczką chilli, guacamole, startym serem cheddar, wyciśniętą limonką, posiekaną kolendrą i śmietaną.
Uwielbiamy wszystko co pikantne, więc kuchnia meksykańska bardzo nam odpowiada 🙂 Tortilli z pokrzywą jeszcze nie próbowałam, ale lubię takie nowości
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:-) A w tym okresie zazwyczaj coś robię z pokrzywy, gdy mam dostawę z lasu czyściutkiej pokrzywy:-)
UsuńWow, jakie fajne jedzonko. Mojemu mężowi na pewno by smakowało.
OdpowiedzUsuńA Ty Wiolu nie jesz takich rzeczy? Bo można spokojnie mięso zastąpić warzywami :-)
UsuńNajbardziej mnie zaintrygowały tortille z pokrzywy. Chyba wykorzystam do innego przepisu, bo za mięsem to średnio o tej porze roku.
OdpowiedzUsuń:-) Jasne, że można i bez mięsa:-)
UsuńPrzepis dla mnie, kocham steki.
OdpowiedzUsuń