TRUSKAWKOWO - JOGURTOWA PANNA COTTA
Truskawkowo-jogurtowa Panna Cotta
Deser truskawkowy na zimno
Truskawkowo-jogurtowa Panna Cotta, to bardzo lekki i orzeźwiający deser. Schłodzona pianka z dodatkiem truskawek na pewno zadowoli niejednego łasucha. Mój wnuk pałaszował z ogromnym zadowoleniem...- wołając o kolejną porcję. Na letni podwieczorek polecam gorąco!
Składniki:
- 1 duży (400 g) jogurt grecki
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 250 g truskawek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 ml syropu klonowego
- 250 ml mleka
Przygotowanie:
Do żelatyny wlać zimną wodę i poczekać kilka minut do napęcznienia. Jogurt, truskawki i syrop klonowy włożyć do blendera i zmiksować na gładką konsystencję. Do mleka wlać ekstrakt waniliowy, podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu trzepaczką do momentu pojawienia się małych bąbelków ( mleko nie może się zagotować). Zdjąć z ognia, dodać mieszankę żelatyny i mieszać przez około minutę lub do całkowitego połączenia. Pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Ostrożnie wlać schłodzone mleko do blendera z mieszanką jogurtową i miksować do połączenia. Wlać masę do 6 słoiczków i wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub do stężenia. Udekorować jogurtem, truskawkami i skropić syropem klonowym.
Ależ pysznie wygląda. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńPyszny deser, bardzo ładne fotografie. Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPanna Cotta od dawna jest naszym deserowym faworytem, z truskawkami jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie to wszystko, szkoda, że na diecie jestem :/
OdpowiedzUsuń