FAVA - GRECKI DIP Z GROCHU
Fava -grecki dip z grochu
Pasta z grochu do pieczywa
Fava - grecki dip z grochu, który szybko można przygotować na spotkanie z przyjaciółmi czy jako dodatek do letniej kolacji przy winku. Przepis bardzo prosty i smaczny. Polecam!
Składniki:
- 200 g grochu żółtego łuskanego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 3 listki laurowe,
- sól, sok z cytryny
- Oliwa
Przygotowanie:
Groch najpierw przepłukać i wymoczyć przez 3h. Na oliwie podsmażyć cebulę, marchew i czosnek pokrojone w plasterki. Wrzucić groch, listki laurowe i zalać całość wodą, aby przykryła wszystko. Gotować do miękkości grochu. Następnie zblendować całość. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać favę polaną oliwą, z oliwkami, kaparami lub ostrą papryką.
Jakie pyszne jedzonko. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnie grecką.
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy lepiej gotujesz czy lepiej fotografujesz swoje potrawy. :) Uwielbiam te zdjęcia!!
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuń