FAVA - GRECKI DIP Z GROCHU

Fava -grecki dip z grochu

Pasta z grochu do pieczywa

 

Fava - grecki dip z grochu, który szybko można przygotować na spotkanie z przyjaciółmi czy jako dodatek do letniej kolacji przy winku. Przepis bardzo prosty i smaczny. Polecam!

Składniki:

  • 200 g grochu żółtego łuskanego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 listki laurowe,
  • sól, sok z cytryny
  • Oliwa

Przygotowanie:

Groch najpierw przepłukać i wymoczyć przez 3h. Na oliwie podsmażyć cebulę, marchew i czosnek pokrojone w plasterki. Wrzucić groch, listki laurowe i zalać całość wodą, aby przykryła wszystko. Gotować do miękkości grochu. Następnie zblendować całość. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać favę polaną oliwą, z oliwkami, kaparami lub ostrą papryką.



Komentarze

  1. Jakie pyszne jedzonko. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, czy lepiej gotujesz czy lepiej fotografujesz swoje potrawy. :) Uwielbiam te zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne