ZUPA Z CUKROWEGO GROSZKU Z ZIELONYM CURRY

Zupa z cukrowego groszku  z zielonym curry  

Zupa z groszku z krewetkami 


Zupa z cukrowego groszku z zielonym curry, to dość egzotyczne danie. Jednak warto się pokusić o przygotowanie, bo to naprawdę nic trudnego, a smak wynagradza wszystko. Smakuje jak potrawa z najlepszej restauracji. Moi goście byli nią zachwyceni. Cmokali i zachwytom nie było końca:-)

Przepis znalazłam w książce "Kuchnia szefów. Kulisy gotowania", a autorem tego dania jest Artur Grajber, wówczas szef kuchni hotelu Sheraton w Warszawie.


Składniki:
  • 150 g  młodego groszku cukrowego w strąkach
  • 8 surowych krewetek dużych Black Tiger
  • 500 ml bulionu warzywnego (dołożyłam od siebie)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietany 30%tł.
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g masła
  • 10 g pasty zielonej curry
  • 10 g szalotki
  • listki kolendry, świeża papryczka chili, limonka do smaku

( ja zrobiłam zupy więcej i potroiłam liczbę składników)

Przygotowanie:

Krewetki podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Wyjąć je z patelni. Do czosnku dodać pokrojoną w kosteczkę szalotkę i całe strąki groszku. Całość krótko obsmażyć, zalać mleczkiem kokosowym, wlać bulion, dodać pastę curry i śmietanę. Zagotować. Gdy groszek będzie miękki zmiksować całość. Doprawić wg uznania. Ja dodatkowo doprawiłam limonką. Krewetki przeciąć na pół. Wkładać po 2 do zupy. Posypać posiekaną kolendrą i papryczką chili.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne