ZUPA Z CUKROWEGO GROSZKU Z ZIELONYM CURRY
Zupa z cukrowego groszku z zielonym curry
Zupa z groszku z krewetkami
Zupa z cukrowego groszku z zielonym curry, to dość egzotyczne danie. Jednak warto się pokusić o przygotowanie, bo to naprawdę nic trudnego, a smak wynagradza wszystko. Smakuje jak potrawa z najlepszej restauracji. Moi goście byli nią zachwyceni. Cmokali i zachwytom nie było końca:-)
Przepis znalazłam w książce "Kuchnia szefów. Kulisy gotowania", a autorem tego dania jest Artur Grajber, wówczas szef kuchni hotelu Sheraton w Warszawie.
Składniki:
- 150 g młodego groszku cukrowego w strąkach
- 8 surowych krewetek dużych Black Tiger
- 500 ml bulionu warzywnego (dołożyłam od siebie)
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietany 30%tł.
- 1 ząbek czosnku
- 10 g masła
- 10 g pasty zielonej curry
- 10 g szalotki
- listki kolendry, świeża papryczka chili, limonka do smaku
( ja zrobiłam zupy więcej i potroiłam liczbę składników)
Przygotowanie:
Krewetki podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Wyjąć je z patelni. Do czosnku dodać pokrojoną w kosteczkę szalotkę i całe strąki groszku. Całość krótko obsmażyć, zalać mleczkiem kokosowym, wlać bulion, dodać pastę curry i śmietanę. Zagotować. Gdy groszek będzie miękki zmiksować całość. Doprawić wg uznania. Ja dodatkowo doprawiłam limonką. Krewetki przeciąć na pół. Wkładać po 2 do zupy. Posypać posiekaną kolendrą i papryczką chili.
Uwielbiam groszek, a ten krem jest cudny.
OdpowiedzUsuń