NALEŚNIKI Z BANANAMI W SOSIE KARMELOWO-KAWOWYM

Naleśniki z bananami w sosie karmelowo - kawowym

Pyszny deser kawowy 


Naleśniki z bananami w sosie karmelowo - kawowym to taki deser dla dorosłych. Pyszny i aromatyczny. Wyglądał jak danie z najlepszej restauracji:-) Dla miłośników kawy to prawdziwy rarytas. Do jego przygotowania użyjcie wysokiej jakości kawy - zaprocentuje na pewno  smakiem.

Składniki:

ciasto naleśnikowe:
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody mineralnej gazowanej lub nie
  • 2 jajka
  • 20 dkg mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i cukru
sos karmelowo - kawowy:
  • 1/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/4 szkl. wody
  • 50 ml mocnego espresso ( u mnie kawy Illy)
  • 50 g masła
dodatkowo:
  • 3-4 banany
  • 1 łyżeczka masła do podsmażenia bananów
  • migdały 
  • olej do posmarowania patelni  na naleśniki

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. W garnku z grubym dnem wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia cukru, wlać wodę i już wtedy nie mieszać. Gotować do zgęstnienia karmelu. Dodać masło i wlać kawę. Gotować do momentu zgęstnienia sosu. Przelać do słoiczka. Banany przekroić na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół . Na maśle podsmażyć je chwilę, podlać sosem karmelowo - kawowym. Naleśniki złożyć w chusteczkę, układać po dwa na talerzu. Na wierzch położyć banany z sosem. Posypać posiekanymi migdałami.


Do mojego deseru wykorzystałam kawę Illy, którą zamówiłam w sklepie Venosa. W sklepie internetowym oprócz dużego wyboru kaw, znajdziecie również różnego rodzaju herbaty, duży wybór miodów, syropy, orzechy, słodycze i akcesoria do parzenia kawy. Istnieje również możliwość zakupu  karty podarunkowej, którą możemy sprezentować przyjaciołom czy znajomym, aby mogli sami zdecydować i wybrać sobie ulubiony prezent:-)



Post powstał przy współpracy z firmą Venosa.

Komentarze

  1. Ojej, ale pyszne jedzonko. Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu czysta rozpusta, wspaniałe smaki, kuszące i pyszne. Te naleśniczki wyglądają wspaniale :)))
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy takich nie jadłam, ale zapowiadają się tak apetycznie, że nie potrafię ich sobie odmówić

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne