SAŁATKA Z PIECZONYMI WARZYWAMI
Sałatka z pieczonymi warzywami
Sałatka z pieczoną marchewką, batatem i burakiem
Sałatka z pieczonymi warzywami doskonale sprawdzi się na obiad. Zwłaszcza, że możemy ją podszykować wcześniej - piekąc marchewkę, buraka i batata. Później tylko wyłożyć na sałatę, dodać ser i ulubione orzechy lub nasiona. Polać sosem i gotowe:-) Ja tak właśnie zrobiłam. Upiekłam warzywa wieczorem, a następnego dnia po przyjściu z pracy obiad przygotowałam w pięć minut.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 batat
- 1 burak
- oliwa z oliwek do polania
- sól
- pieprz
- ulubione zioła
- sałata ( u mnie mieszanka młodych listków)
- pół cebuli
- kawałek fety
- 1 łyżka posiekanych pistacji
sos winegret:
- 50 ml oliwy z oliwek
- pół łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- odrobina wody
- sól
Przygotowanie:
Marchew, batata i buraka obrać, umyć. Pokroić w plastry. Ja wrzuciłam do robota do sałatek i deserów Kohersen VC05S. Warzywa ułożyć w formie posmarowanej oliwą. Polać również oliwą, dodać przyprawy. Zapiekać, aż będą miękkie, około20-30 minut, w 180stop. C. Warzywa układać na umytej sałacie. Posypać pokrojoną cebulą w piórka. Na wierzch posypać pokruszoną fetą i posiekanymi pistacjami.
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Można również sos ucierać w miseczce.
Sałatkę polać sosem.
Do pokrojenia w plastry warzyw użyłam robota do sałatek i deserów Kohersen VC05S. Jest
to idealne urządzenie dla osób chcących szybko przygotować wszelkiego rodzaju surówki i sałatki. Dodam jeszcze, że robot jest bardzo zgrabny i mały. Na pewno nie będziecie mieć problemu z jego schowaniem w kuchni. Jest bardzo prosty w obsłudze i w trakcie przygotowywania posiłku łatwo można zmieniać końcówki. Dla mnie to ogromny plus:-)
Cały proces przygotowania, krojenia i tarcia poszczególnych składników trwa zaledwie kilka chwil. Z łatwością pokroicie nawet najtwardsze warzywa i owoce. Ale na tym nie koniec! Specjalna końcówka do owocowych deserów lodowych pomoże Wam przyrządzić pyszne lody i sorbety, którymi zachwycicie domowników oraz gości i które z pewnością staną się wspaniałym urozmaiceniem letnich spotkań.
Robot do sałatek i deserów Kohersen wyposażony jest w 150 W silnik oraz zestaw noży ze stali nierdzewnej dla zapewnienia doskonałych efektów pracy urządzenia:
• do cięcia cienkich, gładkich plastrów
• do cięcia grubych, falistych plastrów
• do gruboziarnistego tarcia
• do drobnego tarcia
• do rozdrabniania / ścierania
• do cięcia ziemniaków na frytki
• końcówka do lodów
Dane techniczne robota można sprawdzić na stronie Kohersena.
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.
Ależ Ci zazdroszczę takiego "pomocnika" Sałatki robię codziennie, więc taki sprzęt bardzo by mi się przydał
OdpowiedzUsuńŚwietny pomocnik, lubię sałatki i przepis chętnie przygarnę.
OdpowiedzUsuń