SKUBANIEC Z WIŚNIAMI

Skubaniec z wiśniami, albo pleśniak, to typowo letnie ciasto. Dodatek kwaśnych owoców daje najlepszy efekt. Zawsze znika w tempie ekspresowym, a  to chyba najlepsza rekomendacja:-) Stara receptura, zapisana w zeszycie, wg której moja mama zawsze nam go robiła...

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka + 3 łyżki  cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni (lub agrestu, rabarbaru, porzeczek...)
Przygotowanie:
 
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru, 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto.Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając  szklankę cukru.
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i rozłożyć na dno formy. Na to ułożyć owoce, zetrzeć ciemną część ciasta - rozsypać na owocach. Na ciemnym cieście rozłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około  50 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka.




Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta, dzięki za pomysł, będę robić w weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie spotkałam się z taką nazwą na ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w tym przepisie nie brakuje np. śmietany? Pytam ponieważ nie mogłam w żaden sposób połączyć ciasta, bardzo się kruszyło. Dopiero jak dodałam czubatą łyżkę śmietany ciasto się połączyło ale było dosyć twarde.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale skubaniec to nazwa ciasta dlatego że się go skubie a nie ściera na tarce

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne