SKUBANIEC Z WIŚNIAMI
Skubaniec z wiśniami, albo pleśniak, to typowo letnie ciasto. Dodatek kwaśnych owoców daje najlepszy efekt. Zawsze znika w tempie ekspresowym, a to chyba najlepsza rekomendacja:-) Stara receptura, zapisana w zeszycie, wg której moja mama zawsze nam go robiła...
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1 szklanka + 3 łyżki cukru,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 0,5 kg wydrylowanych wiśni (lub agrestu, rabarbaru, porzeczek...)
Zimne
masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru, 4
żółtka. Szybko zagnieść ciasto.Podzielić je na 3 części, jedną z nich
zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając szklankę cukru.
Blachę
24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i rozłożyć na dno formy. Na to ułożyć owoce, zetrzeć ciemną część ciasta - rozsypać na owocach. Na ciemnym cieście rozłożyć pianę z
białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka.
Uwielbiam takie ciasta, dzięki za pomysł, będę robić w weekend
OdpowiedzUsuńNigdy nie spotkałam się z taką nazwą na ciacho.
OdpowiedzUsuńCzy w tym przepisie nie brakuje np. śmietany? Pytam ponieważ nie mogłam w żaden sposób połączyć ciasta, bardzo się kruszyło. Dopiero jak dodałam czubatą łyżkę śmietany ciasto się połączyło ale było dosyć twarde.
OdpowiedzUsuńAle skubaniec to nazwa ciasta dlatego że się go skubie a nie ściera na tarce
OdpowiedzUsuń