SPRING ROLLSY Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I WARZYWAMI
Spring rollsy z łososiem wędzonym i warzywami
Chrupiące sajgonki bez smażenia
Spring rollsy z łososiem wędzonym i warzywami to zdrowsza wersja sajgonek. Napakowane świeżymi warzywami i zamarynowaną rybą stanowią super przekąskę. Smakowo bardzo zbliżone do sushi, jednak wykonanie dużo szybsze i mniej skomplikowane.
Składniki:
- marchewka
- ogórek
- papryka
- avocado
- roszponka lub sałata
- kiełki świeże
- kolendra
- plastry łososia wędzonego
sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropel tabasco lub sosu chili
- sok wyciśnięty z limonki lub cytryny
Przygotowanie:
Pokroić w słupki obraną marchewkę, ogórka bez pestek i avocado (najlepiej je skropić sokiem z cytryny lub limonki, żeby nie ściemniało). Posiekać kolendrę. Każde dodatki powkładać do osobnych miseczek, aby mieć swobodę i łatwość nakładania. Łososia zanurzyć w sosie Teriyaki.
Do sosu sojowego wlanego do miseczki dodać zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i ostry sos. Odstawić do przegryzienia.
Papier ryżowe pojedynczo maczać w misce z ciepłą wodą do momentu aż zmięknie (kilka sekund). Położyć na talerzu lub desce, wytrzeć ręcznikiem papierowym nadmiar wody. Nałożyć wszystkie warzywa i łososia. Najwygodniej jest faszerować papier ryżowy tak jak gołąbki czy krokiety - nakładając na 3/4 wysokości i dolny bok oraz boczne zawijać do środka i zrolować. Na chwilę odłożyć gotowe rollsy i podawać z sosem.
Uwielbiam je. Idealne są z krewetkami, ale w łososiem też nie pogardzę.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna przekąska. Pychota.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego dania. Wygląda apetycznie ale wykonanie go chyba by mnie przerosło.
OdpowiedzUsuń