SPRING ROLLSY Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I WARZYWAMI

Spring rollsy z łososiem wędzonym i warzywami 

Chrupiące sajgonki bez smażenia 


Spring rollsy z łososiem wędzonym i warzywami to zdrowsza wersja sajgonek. Napakowane świeżymi warzywami i  zamarynowaną rybą stanowią super przekąskę. Smakowo bardzo zbliżone do sushi, jednak wykonanie dużo szybsze i mniej skomplikowane.

Składniki:

  • marchewka
  • ogórek
  • papryka
  • avocado
  • roszponka lub sałata
  • kiełki świeże 
  • kolendra 
  • plastry łososia wędzonego
sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel tabasco lub sosu chili
  • sok wyciśnięty z limonki lub cytryny

Przygotowanie:

Pokroić w słupki obraną marchewkę, ogórka bez pestek i avocado (najlepiej je skropić sokiem z cytryny lub limonki, żeby nie ściemniało). Posiekać  kolendrę.  Każde dodatki powkładać do osobnych miseczek, aby mieć swobodę i łatwość nakładania. Łososia zanurzyć w sosie Teriyaki.
Do sosu sojowego wlanego do miseczki dodać zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i ostry sos. Odstawić do przegryzienia.  

Papier ryżowe pojedynczo maczać w misce z ciepłą wodą do momentu aż zmięknie (kilka sekund). Położyć na talerzu lub desce, wytrzeć ręcznikiem papierowym nadmiar wody. Nałożyć wszystkie warzywa i łososia.  Najwygodniej jest faszerować papier ryżowy tak jak gołąbki czy krokiety - nakładając na 3/4 wysokości i dolny bok oraz boczne  zawijać do środka i zrolować. Na chwilę odłożyć gotowe rollsy i podawać z sosem.



Komentarze

  1. Uwielbiam je. Idealne są z krewetkami, ale w łososiem też nie pogardzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego dania. Wygląda apetycznie ale wykonanie go chyba by mnie przerosło.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne