KANAPKA Z MANGO I KREWETKAMI
Kanapka z mango i krewetkami
Najlepsza egzotyczna kanapka z krewetkami
Kanapka z mango i krewetkami - jedna z lepszych jakie jadłam. Dla miłośników owoców morza to prawdziwa gratka. Smaki ostre ze słodkimi świetnie się uzupełniają tworząc prawdziwą euforię. Mówię Wam - raj dla podniebienia:-)
- bagietka lub ciabatta
- 10 krewetek tygrysich surowych
- garść rukoli
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 mango
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu słodkiego chilli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Majonez połączyć z sosem chilli. Krewetki obrać. Podsmażyć na maśle rozdrobniony czosnek i płatki chili. Po chwili dodać krewetki. Smażyć aż zmienią kolor na różowy. Bagietkę lub ciabattę przekroić na pół. Podsmażyć na patelni grillowej lub opiec w opiekaczu. Posmarować obie części bułki sosem, ułożyć rukolę, krewetki, piórka cebuli i plasterki mango. Przykryć druga połówką bułki.
Świetny przepis, będę musiała przyrządzić niedługo samodzielnie bo uwielbiam takie rewelacje kulinarne :)
OdpowiedzUsuńZresztą niedługo spróbuję owoce morza na miejscu. Lecę z facetem pod koniec miesiąca na 4 noce do Madrytu. Nie byliśmy tam nigdy, więc zapytuje: który hotel wybrac? (w centrum i po taniości), gdzie pójść? Co zobaczyć? Gdzie zjeść najlepsze owoce morza i gdzie najlepsza paella?