CHLEB CODZIENNY NA ZAKWASIE
Chleb codzienny na zakwasie
Chleb pszenno - żytni na zakwasie pszennym
Chleb codzienny na zakwasie wypiekam praktycznie w każdy weekend. Tak naprawdę jemy już tylko moje pieczywo. Inne już mi nie smakuje… Wypracowałam ten przepis przez kilka lat, szukając tego idealnego. I dla nas właśnie taki jest:-)
Składniki:
zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g wody
Ciasto właściwe:
- 315 g wody
- cały zaczyn
- 450 g mąki chlebowej
- 50 g mąki żytniej chlebowej
- 11 g soli
Rano nastawiam zaczyn. Koło 18 robię ciasto właściwe. Mieszam w robocie wszystkie składniki bez soli. Odstawiam na godzinę. Po tym czasie wsypuję sól i mieszam koło 4 minut. Odstawiam na 2h. Co 30 minut skladam chleb. Tak 4 razy. Po 2h chleb powinien odpocząć około 20 minut. Formuję bochenek i wkładam do kosza na wyrastaniem. Koszyk ładuje w lodowce na całą noc. Rano nagrzewam naczynie w 240 stop. Po godzinie chleb wyjmuję z lodówki, nacinam i piekę pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zmniejszam temp. Do 220 stop. C i ściągam pokrywkę. Piekę do zrumienienia około 20 minut. Studzę na kratce.
#wbd2022 #worldbreadday #worldbreadday2022
Chleb zgłaszam do akcji World Bread Day 2022.
Już widzę dlaczego to Twój ulubiony chleb, wygląda po prostu idealnie. Podoba mi się skórka i miękisz! Dziękuję za ten pyszny post z okazji Światowego Dnia Chleba.
OdpowiedzUsuńNice food blog
OdpowiedzUsuń