CHLEB CODZIENNY NA ZAKWASIE

Chleb codzienny na zakwasie 

Chleb pszenno - żytni na zakwasie pszennym 




Chleb codzienny na zakwasie wypiekam praktycznie w każdy weekend. Tak naprawdę jemy już tylko moje pieczywo. Inne już mi nie smakuje… Wypracowałam ten przepis przez kilka lat, szukając tego idealnego.  I dla nas właśnie taki jest:-)

Składniki:
zaczyn:

  • 1 łyżka zakwasu
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g wody

Ciasto właściwe:
  • 315 g wody
  • cały zaczyn
  • 450 g mąki chlebowej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 11 g soli
Przygotowanie:

Rano nastawiam zaczyn. Koło 18 robię ciasto właściwe. Mieszam w robocie wszystkie składniki bez soli. Odstawiam na godzinę. Po tym czasie wsypuję sól i mieszam koło 4 minut. Odstawiam na 2h. Co 30 minut skladam chleb. Tak 4 razy. Po 2h chleb powinien odpocząć około 20 minut. Formuję bochenek i wkładam do kosza na wyrastaniem. Koszyk ładuje w lodowce na całą noc. Rano nagrzewam naczynie w 240 stop. Po godzinie chleb wyjmuję z lodówki, nacinam i piekę pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zmniejszam temp. Do 220 stop. C i ściągam pokrywkę. Piekę do zrumienienia około 20 minut. Studzę na kratce.

#wbd2022 #worldbreadday #worldbreadday2022

Chleb zgłaszam do akcji  World Bread Day 2022.

Banner World Bread Day, October 16, 2022

Komentarze

  1. Już widzę dlaczego to Twój ulubiony chleb, wygląda po prostu idealnie. Podoba mi się skórka i miękisz! Dziękuję za ten pyszny post z okazji Światowego Dnia Chleba.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne