CHLEB GRYCZANY Z CEBULKĄ
Chleb gryczany z cebulką
Chleb na zakwasie z dodatkiem mąki gryczanej
Chleb gryczany z cebulką piekliśmy w ramach październikowej akcji wypieku chleba w wirtualnej piekarni Amber. Mimo wielu obaw podczas przygotowań chleb nam bardzo smakował. Zapach cebulki świetnie współgrał ze smakiem gryki. Mój bochenek wyszedł taki rustykalny:-) Jestem ciekawa wyników u reszty piekarzy:-)
Podaję przepis za Guciem
Tutaj instrukcja filmowa: https://youtu.be/Y6DlgwVo2qQ
Zakwas:
- 150g wody
- 150g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 10-15g startera
Całość wymieszać i pozostawić na noc.
Ciasto:
- 300g zakwasu
- 100g mąki gryczanej z kaszy gryczanej palonej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 400g mąki pszennej 750 lub 1050
- 540-580g woda (proponuję zacząć od mniejszej ilości ze względu na różne mąki i różną chłonność wody)
- 15g soli
- 30g miodu
- 20g masła w temp. pokojowej (miękkie)
- 100-130g smażonej cebuli
Wymieszać całą mąkę, wodę i starter i pozostawić na 30 minut.
Dodać sól i miód i kontynuować wyrabianie na drugiej prędkości do dobrego wyrobienia siatki glutenowej i wyraźnego oddzielania się ciasta od ścianek miksera – zajmie to około 15-25 minut. Jak już będzie dobrze wyrobione dodać po kawałeczku masło, a następnie cebulkę.
Gdy ciasto się połączy i będzie prawie gładkie, przestać wyrabiać i przenieść do pojemnika wysmarowanego olejem do wyrastania na ok. 2-2,5 godziny. Składać raz po 40-60 minutach (ja postanowiłem wykonać więcej składań).
Po pełnym wyrośnięciu ciasta uformować wstępnie 2 kule i pozostawić na 15-20 minut.
Uformować bochenki i przełożyć do koszyczków.
Czas wyrastania ok. 1,5 godziny (ja umieściłem na noc w lodówce i rano były gotowe do pieczenia).
Piekarnik rozgrzać z garnkami żeliwnymi do temp. 240C.
Po wyrośnięciu naciąć i umieścić w garnku.
Piec 15 minut z pokrywą, obniżyć temperaturę do 220C i piec kolejne 15-20 minut.
- kaszę gryczaną dodać gotowaną przy pierwszym składaniu chleba lub zmielić suchą i dodać do mąki.
Uwaga Gucia z ostatniej chwili – Proponuję zmniejszyć ilość wody do 450g i w miarę chęci zwiększać ilość.
Chleb na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne
Rustykalne cacko, piękny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie i również pozdrawiam:-)
UsuńPięknie Ci się udał. Wspaniały środek. Nie trzeba było się bać...Dziękuję za świetny czas w październikowej Piekarni.
OdpowiedzUsuńFakt spanikowałam. Dzięki Aniu za wszystko.
UsuńWspaniale wypieczony o idealnym miękiszu jak z rzemieślniczej piekarni. Dziękuję za wspólny czas i doświadczenia.
OdpowiedzUsuńGuciu i ja dziękuję za wybór i pochwały:-)
UsuńRustykalny z idealnym wnętrzem. :) Wygląda pysznie. Dziękuję za ten październikowy czas.
OdpowiedzUsuńMadziu, dzięki :-)
UsuńJej, ale on musi być pyszny. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńWiolu, bardzo polecam. Jeśli masz zakwas to zachęcam. Ja wrzucisz do foremki, to myślę, że będzie bezproblemowo:-)
UsuńZnakomicie Ci się wypiekł Marzenko. Bardzo mi się podoba Twój chlebek :-) Jesienne wypiekanie było super, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńAle cacuszko, uwielbiam dobry chleb.
OdpowiedzUsuń