GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, DYNIĄ I GRZYBAMI

Gołąbki z kaszą gryczaną, dynią i grzybami 

Wegetariańskie gołąbki z kaszą 

 

Gołąbki z kaszą gryczaną, dynią i grzybami przygotowałam w wolnowarze po owocnej wyprawie do lasu na grzyby.  Piękne pogdrzybki wylądowały w farszu. Co roku przygotowane są w naszym domu na Wszystkich Świętych tradycyjne gołąbki.  Tym razem postanowiłam zrobić je w wersji wegetariańskiej. Udały się wyśmienicie. Wieczorem przygotowałam farsz i nadziałam nim sparzone liście kapusty, wszystko, zapakowałam do misy wolnowaru. Włączyłam na noc i rano były gotowe. Bardzo lubię takie rozwiązania:-)


Składniki:

  • 1 kapusta biała
  • pół średniej dyni Hokaido
  • 1 cebula
  • 30 dkg kaszy gryczanej palonej
  • 20 dkg świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju,
  • natka pietruszki
  • 1 szkl. passaty
  • 1 szkl. bulionu

Przygotowanie:

Kapustę sparzyć, żeby liście dobrze odchodziły. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zrumienienia na 1 łyżce oleju (można użyć surowej). Kaszę gryczaną ugotować al dente. Podgrzybki obrać , pokroić na kawałki i obgotować w słonej wodzie. Kawałek dyni zetrzeć na tarce jarzynowej, a resztę pokroić w kaostkę. Dyni Hokaido nie obierać. Wymieszać kaszę z grzybami, cebulą.Dodać startą dynię. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Farsz zawijać w gołąbki. Na dnie wolnowaru ułożyć ze 2 liście kapusty, następnie rozsypać kostki dyni. Warstwami ułożyć gołąbki w misie wolnowaru. Zalać całość bulionem wymieszanym z passatą.. Przykryć całość listkami kapusty. Nastawić wolnowar na poziom LOW na 6h. Podawać z kawałkami dyni lub ulubionym sosem.


Post przygotowany do konkursu organizowanego przez crockpot.pl :

Logo konkursu Crocktober

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne