GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, DYNIĄ I GRZYBAMI
Gołąbki z kaszą gryczaną, dynią i grzybami
Wegetariańskie gołąbki z kaszą
Gołąbki z kaszą gryczaną, dynią i grzybami przygotowałam w wolnowarze po owocnej wyprawie do lasu na grzyby. Piękne pogdrzybki wylądowały w farszu. Co roku przygotowane są w naszym domu na Wszystkich Świętych tradycyjne gołąbki. Tym razem postanowiłam zrobić je w wersji wegetariańskiej. Udały się wyśmienicie. Wieczorem przygotowałam farsz i nadziałam nim sparzone liście kapusty, wszystko, zapakowałam do misy wolnowaru. Włączyłam na noc i rano były gotowe. Bardzo lubię takie rozwiązania:-)
Składniki:
- 1 kapusta biała
- pół średniej dyni Hokaido
- 1 cebula
- 30 dkg kaszy gryczanej palonej
- 20 dkg świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju,
- natka pietruszki
- 1 szkl. passaty
- 1 szkl. bulionu
Przygotowanie:
Kapustę sparzyć, żeby liście dobrze odchodziły. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zrumienienia na 1 łyżce oleju (można użyć surowej). Kaszę gryczaną ugotować al dente. Podgrzybki obrać , pokroić na kawałki i obgotować w słonej wodzie. Kawałek dyni zetrzeć na tarce jarzynowej, a resztę pokroić w kaostkę. Dyni Hokaido nie obierać. Wymieszać kaszę z grzybami, cebulą.Dodać startą dynię. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Farsz zawijać w gołąbki. Na dnie wolnowaru ułożyć ze 2 liście kapusty, następnie rozsypać kostki dyni. Warstwami ułożyć gołąbki w misie wolnowaru. Zalać całość bulionem wymieszanym z passatą.. Przykryć całość listkami kapusty. Nastawić wolnowar na poziom LOW na 6h. Podawać z kawałkami dyni lub ulubionym sosem.
Post przygotowany do konkursu organizowanego przez crockpot.pl :
Takich gołąbków jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia w konkursie. A ja już wiem do czego wykorzystam moją dynię.
OdpowiedzUsuń