PUDDING CHIA Z MUSEM DYNIOWO - POMARAŃCZOWYM
Pudding z chia z musem dyniowo -pomarańczowym
Zdrowy jesienny deser z musem dyniowym
Pudding z chia z musem dyniowo - pomarańczowym zrobiłam w ramach niedzielnego deseru do kawy. Dynia to niewątpliwie królowa jesieni. Dawniej kojarzyła mi się z przetworami w occie i słodką zupą… Kiedy po raz pierwszy spróbowałam zupy bawarskiej z jej udziałem – wiedziałam, że się polubimy. W międzyczasie założyłam bloga i trafiłam na wariacje dyniowe u zaprzyjaźnionych blogerów – wsiąkłam już wtedy na całego. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną, a nawet na surowo. Na słodko i słono.
W książce „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”znajdziemy dużo ciekawych przepisów dyniowych. Ja zaczęłam od tego zdrowego i smacznego deseru. Choć i na drugie śniadanie bardzo się wpasuje:-)
Składniki:
- 250 ml mleka ( dałam jogurt naturalny skyr do picia)
- 30 g nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 180 g puree dyniowego*
- sok z dwóch pomarańczy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- kilka prażonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Nasiona
chia wymieszać z ciepłym mlekiem lub jogurtem. Dodać syrop klonowy.
Odstawić na 2h lub całż noc do lodówki. Puree podgrzać z sokiem
pomarańczowym. Ewentualnie podlać jeszcze wodą i osłodzić. Dodać imbir.
Zmiksować Do szklaneczek dać jogurt z chia. Na wierzch wyłożyć mus
dyniowy i posypać posiekanymi orzechami.
*Puree dyniowe przygotowałam z wcześniej upieczonej dyni .
Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Komentarze
Prześlij komentarz