SERNIK KRÓLEWSKI KOKOSOWY
Sernik królewski kokosowy
Sernik dla miłośników kokosowych smaków
Sernik królewski kokosowy to prawdziwa gratka dla wielbicieli kokosa. Kiedyś często gościł w naszym domu, ale taki w klasycznym wydaniu, bez dodatku smaku kokosowego. Wygląda bardzo elegancko, więc na każdą okazję się nada. U mnie na pewno będzie na świątecznym stole :-) A u Was?
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka zimnej wody
Masa serowa:
- 1 kg serka z wiaderka
- 5 jajek
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 250 ml mleczka kokosowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Z podanych składników, bez wody, zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche to dolać łyżkę wody. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na godzinę do zamrażarki.
Masło utrzeć z cukrem, w misie miksera, na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, potem mleczko kokosowe, mąki i wiórki.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i
wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce połowę ciasta. Można teraz
podpiec chwilkę ciasto w 180 stop. C. Wszystko zależy od piekarnika.
Na podpieczony lub surowy spód wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą
część ciasta.
Piec około godziny w 180 stop. C. Wystudzić i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz