ZUPA OGÓRKOWA Z PULPETAMI RYBNYMI
Zupa ogórkowa z pulpetami rybnymi
Zupa z dodatkiem ogórków kiszonych z pulpetami rybnymi
Składniki (na 4-6 osób):
Bulion:
- 1 głowa karpia lub innej ryby
- kilka kawałków karpia (filety lub dzwonki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- połowa selera
- 1 por
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna jałowca
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 l wody
- 50g masła
Dodatki:
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- 3 starte kiszone ogórki
- pół puszki pomidorów lub 2 świeże pomidory
- 50 g masła
- 100 ml śmietany 18%
Pulpety:
- kawałki karpia ugotowanego w bulionie
- bułka czerstwa
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżka śmietany
- mąka do oprószenia
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyć pokroić na średnie kawałki. W garnku
na maśle przesmażyć warzywa. Dodać listki laurowe, jałowiec, pieprz oraz natkę pietruszki. Do garnka włożyć
oczyszczoną głowę karpia i kawałki ryby. Zalać wszystko wodą i nie
mieszać. Gotować na małym ogniu przez 30 - 40 minut. Bulion przecedzić. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby. Obrać z ości. Rybę wrzucić do blendera. Dodać bułkę namoczoną w wodzie lub mleku, cebulę i sok z cytryny. Wszystkie
składniki zmiksować. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować. Masę przyprawić
posiekanym koperkiem. Z masy formować pulpeciki. Oprószyć je w
mące.
Następnie pokroić cebulę, podsmażyć na maśle.Następnie dodać pokrojone ziemniaki i pomidory. Całość zalać bulionem i wymieszać. Gotować na małym ogniu, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy należy dodać ogórki. Chwilę gotować i wrzucić pulpety. Zupę gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na samym końcu dodać zahartowaną śmietanę.
Nie jadłam jeszcze takiej zupy. Mojemu mężowi na pewno by smakowała.
OdpowiedzUsuńOgórkową lubię, ale zdecydowanie o takiej wersji nigdy nie słyszałam.
OdpowiedzUsuń