ZUPA OGÓRKOWA Z PULPETAMI RYBNYMI

Zupa ogórkowa z pulpetami rybnymi

Zupa z dodatkiem ogórków kiszonych z pulpetami rybnymi 


 
Zupa ogórkowa z pulpetami rybnymi, to doskonały pomysł na konkret obiadowy.  Jadłam już kilka takich propozycji w knajpach i chętnie przygotowałam ją w swojej kuchni. Teraz na jesienne i zimowe dni naprawdę polecam. Moja inspirowana była przepisem Tomka Jakubiaka na zupę ogórkową z pulpetami z jesiotra. Wykorzystałam karpia, którego zamroziłam. Wyszła przepyszna!

Składniki (na 4-6 osób):

Bulion:

  • 1 głowa karpia lub innej ryby
  • kilka kawałków karpia (filety lub dzwonki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 1 por
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 l wody
  • 50g masła

Dodatki:

  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 starte kiszone ogórki
  •  pół puszki pomidorów lub 2 świeże pomidory
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 18%

Pulpety:

  • kawałki karpia ugotowanego w bulionie
  • bułka czerstwa
  • 1 cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżka śmietany
  • mąka do oprószenia

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyć pokroić na średnie kawałki. W garnku na maśle przesmażyć warzywa. Dodać listki laurowe, jałowiec, pieprz oraz natkę pietruszki. Do garnka włożyć oczyszczoną głowę karpia i kawałki ryby. Zalać wszystko wodą i nie mieszać. Gotować na małym ogniu przez 30 - 40 minut. Bulion przecedzić. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby. Obrać z ości.  Rybę wrzucić do blendera. Dodać bułkę namoczoną w wodzie lub mleku, cebulę i sok z cytryny. Wszystkie składniki zmiksować. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować. Masę przyprawić posiekanym koperkiem. Z masy formować pulpeciki. Oprószyć je w mące.

Następnie pokroić cebulę,  podsmażyć na maśle.Następnie dodać pokrojone ziemniaki i pomidory. Całość zalać bulionem i wymieszać. Gotować na małym ogniu, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy należy dodać ogórki. Chwilę gotować i wrzucić pulpety.  Zupę gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na samym końcu dodać zahartowaną śmietanę. 




Komentarze

  1. Nie jadłam jeszcze takiej zupy. Mojemu mężowi na pewno by smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórkową lubię, ale zdecydowanie o takiej wersji nigdy nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne