BUŁECZKI ORKISZOWE Z MARCEPANEM I ŻURAWINĄ

Bułeczki orkiszowe z marcepanem i żurawiną

Drożdżowe islandzkie bułki z marcepanem i żurawiną


Bułeczki orkiszowe z marcepanem i żurawiną, to prawdziwy sztos! Serio. Lepszych nie jadłam. Drożdżówki te są wersją islandzkich bułek - MÖNDLUSNÚDAR. Dodatek żurawiny jest genialny i serdecznie polecam! Nie pożałujecie. 

Inną wersję tych bułeczek, z budyniem i malinami,  znajdziecie u mnie pod tym linkiem klik. Są również bardzo smaczne.

Składniki (12-14 sztuk):

ciasto:
  • 65 ml letniej wody
  • 20-25 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 550
  • 185 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej
nadzienie:
  • 200 g marcepanu
  • 1 jajko
  • 2 -3  łyżki miękkiego masła
  • 2  łyżki brązowego cukru
  • 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny

lukier:
  • śmietanka 30%
  • cukier puder

    + płatki migdałowe  +  1 jajko

Przygotowanie:

Z wody, drożdży i szczypty cukru zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. W misce miksera umieścić zaczyn, jajka, masło, mleko, cukier oraz sól. Zacząć wyrabiać ciasto, co jakiś czas dodając porcję mąki. Następnie ciasto wyjąć na blat i jeszcze trochę wyrobić, w razie konieczności podsypać mąką w trakcie wyrabiania. Powinno być elastyczne i gładkie. Wyrobione przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić.  Ciasto odstawić na  około 1- 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ruszyło, a następnie wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć na blat na około 1 godziny przed przygotowywaniem bułek. W międzyczasie przygotować nadzienie umieszczając w malakserze marcepan, jajko oraz masło. Całość przerobić na wymieszaną, miękką masę.

Podzielić ciasto na pół. Każdą część rozwałkować na prostokąt, na nim równomiernie rozsmarować masę marcepanową, na której rozsypać brązowy cukier i żurawinę. Następnie ciasto złożyć na trzy jak list, uprzednio dociskając na całej powierzchni żurawinę, aby trzymała się ciasta. Złożone ciasto pokroić na paski. Każdy pasek rozkroić na pół, nie docinając go do końca. Każdą rozciętą część zwinąć dookoła własnej osi i uformować z nich bułki. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią spożywczą, aby nie wyschły w trakcie wyrastania. Odstawić do napuszenia na około 1/2-1 godziny. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20-25 minut do zrumienienia się. Ze  śmietany i cukru przygotować lukier. Ja dodałam jeszcze odrobinę wrzątku i sok z cytryny. Przestygnięte polać lukrem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

W okresie przedświątecznym wyprawa do sklepu jest dużym wyzwaniem. Dlatego kolejny raz skorzystałam z oferty sklepu internetowego Bee.pl. Planując zakupy skupiłam się głównie na dziale - zdrowa żywność. Z bogatej oferty wybrałam tym razem produkty, które będę mogła wykorzystać do przygotowania chlebów i wypieków świątecznych. 

Mąki, dostępne w sklepie, są typem różnego rodzaju od wielu producentów.   Naprawdę jest z czego wybierać. Każdy znajdzie odpowiednią dla siebie.

Zakupy przez Internet  ułatwiają mi życie. Wybieram potrzebną ofertę, między innymi w Bee.pl. Zdrowa żywność to tylko jeden z działów ujętych na stronie. Znajdziemy tam również całą gamę  naturalnych produktów Bio, składniki potrzebne do przygotowania dań dla różnych kuchni świata oraz artykuły dla najmłodszych. Przesyłka zazwyczaj dociera do mnie w ciągu 2 dni od złożenia zamówienia. Obsługa sklepu służy zawsze pomocą, a towar wysyłany jest terminowo i co należy zaznaczyć -  jest dobrze zabezpieczony. To już kolejna przesyłka od nich, z której jestem bardzo zadowolona i polecam serdecznie!

Materiał powstał we współpracy ze sklepem Bee.pl

Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne