CZEKOLADA NA GORĄCO Z DAKTYLAMI I MASŁEM MIGDAŁOWYM
Czekolada na gorąco z daktylami i masłem migdałowym
Aromatyczny i kremowy napój czekoladowy
Czekolada na gorąco z daktylami i masłem migdałowym to bardzo rozgrzewający i pożywny napój. Podaję ten rodzaj deseru głównie w okresie zimowym. Tym razem użyłam malutkiego podstępu zmniejszając ilość samej czekolady na korzyść kakao i daktyli. Nikt nie protestował, więc fortel się udał:-)
Składniki:
- 50 g czekolady
- 2 daktyle świeże
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka masła migdałowego
- 250 ml mleka
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Do misy robota wrzucić czekoladę, kakao, daktyle pozbawione pestek i masło migdałowe. Ustawić na ekranie dotykowym funkcje potrzebne do zmiksowania składników - prędkość na 6 i czas 2 minuty. Następnie wlać mleko, ekstrakt z wanilii i dodać sól. Włączyć robota na 4 minuty, 90 stop. C i prędkość 2. Jeśli wolimy gęstszy napój, to dodatkowo należy wydłużyć czas. Udekorować kleksem z bitej śmietany i posypać kakao lub podawać bez dodatków.
Ja swój napój czekoladowy przygotowałam w wieloczynnościowym robocie kuchennym z funkcją gotowania KOHERSEN®. To wszechstronne urządzenie, dzięki któremu przygotujesz najwyższej jakości dania dla siebie oraz swoich najbliższych. Urządzenie wprowadzi Cię w świat zdrowych, smacznych i wykwintnych potraw, które bez wysiłku przygotujesz w domowej kuchni. Od przystawek, przez dodatki i dania główne, aż po desery. Robot kuchenny zajmie się wszystkim. Puszyste ciasto na chleb, zdrowy obiad ugotowany na parze, gładkie, owocowe smoothie czy drinki alkoholowe to jego codzienność. Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen® wyposażony został w silnik o mocy 600 W oraz 6 automatycznych trybów pracy, dzięki czemu przygotujesz doskonałe posiłki bez wysiłku, na zimno i na gorąco. Urządzenie z powodzeniem zastąpi w Twojej kuchni wiele sprzętów, takich jak: blender, mikser, parowar, maszynkę do mielenia czy nawet szatkownicę. Dzięki temu zamiast kilku urządzeń masz jedno - duża oszczędność miejsca i pieniędzy.
Jest bardzo intuicyjny w obsłudze. Gotowanie z nim to czysta przyjemność. Bardzo byłam mile zaskoczona funkcją automatycznego czyszczenia – za pomocą jednego przycisku!
Dane techniczne robota można sprawdzić na stronie Kohersena.
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.
Wow, taki robot kuchenny to rewelacyjny produkt.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny napój, akurat na jesienne smutki. Robot niezbędny do wykonania takowego.
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na pocieszający napój na zimę. Uwielbiam czekoladę na gorąco, a Twój robot bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńMasz nowego pomocnika na święta ;-) w dodatku pomógł Ci przygotować takie delicje. Do czekolady mam ogromną słabość, a w takiej wersji jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńO tak, uwielbiam czekoladę na gorąco.
OdpowiedzUsuńCo zamiast masła migdałowego?
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe może 😀
Usuń