DYNIOWA BRIOCHE NA ZAKWASIE
Dyniowa brioche na zakwasie
Francuska brioszka na zakwasie
Dyniowa brioche na zakwasie to nasza propozycja na listopadowy wypiek. Amber w zaproszeniu zachęcała nas, że obudzi w nas ciepłe emocje i otuli kubki smakowe. I tak rzeczywiście było. Bardzo smaczna bułka maślana, idealna na zimowe śniadanie. Oczywiście nie tylko, pasuje na każde śniadanie:-)
Przepis jednak musiałam zmodyfikować, bo ciasto było bardzo rzadkie. Wstawiłam na noc do lodówki i dopiero rano formowałam warkocz. I wtedy można było z nim pracować:-)
Dyniowa brioche na zakwasie
zakwas mleczny:
- 40 g zakwasu pszennego
- 60 gramów pełnego mleka
- 60 g mąki pszennej T550
ciasto właściwe:
- 95 g pełnego mleka (zimnego)
- zakwas mleczny
- 500 g mąki pszennej T550
- jajka 4 (M)
- 160 g masła
- 60 g cukru
- 30 g miodu
- 5 g suchych drożdży
- 11 g soli
- 100 g puree z dyni
- mleko do posmarowania ciasta (posmarowałam rozkłóconym jajkiem)
Przygotowanie:
*ciasto wstawiłam na noc do lodówki jeszcze przed formowaniem. Rano plotłam warkocze i odstawiłam do wyrośnięcia. Posmarowałam rozkłóconym jajkiem.
* Piekłam brioszkę z połowy porcji.
Brioche na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne
Wow, wow, wow, perfekcyjnie upieczona, gratulacje :-) Do nastepnego wypiekania :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała jest Twoja brioche i widać, że nocne wyrastanie umożliwiło ładne zaplecenie. Do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńSłoneczna brioszka. Ja po prostu wystawiłam ciasto na taras i po 30 minutach uformowałam splot. Do kolejnego wspólnego wypieku!
OdpowiedzUsuńOj, jakie to musi być dobre. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńMarzenko, idealna briocha! Słoneczny wypiek dobrze piec w listopadzie w takim towarzystwie!
OdpowiedzUsuńIdealna na jesień.
OdpowiedzUsuńMarzenko pięknie Ci się upiekła. Schładzanie przy brioszce, takie całonocne jest wręcz wskazane :) Do kolejnego razu, pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuń