GOFRY DYNIOWE BEZGLUTENOWE
Gofry dyniowe bezglutenowe
Dyniowe gofry
Gofry dyniowe bezglutenowe zrobiłam na śniadanie dla chorej wnuczki. Powiem tak- zjadła i od razu wołała o następną porcję. I kolejną... Chyba lepszej rekomendacji nie trzeba:-)?
Moja uwaga tylko jest taka, że należy zrobić tyle ile jesteśmy w stanie zjeść. Bo odgrzewane już nie są tak smaczne. Ta porcja w zupełności wystarczy na 10 - 12 sztuk.
Składniki:
- 250 g dowolnej dyni (u mnie hokaido ze skórką)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- 200 ml kefiru
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 10 g oleju rzepakowego do ciasta + olej do smarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać (hokaido nie trzeba), usunąć pestki i pokroić w kawałki. Wrzucić wszystkie składniki do blendera kielichowego, lub miksera. Zmiksować wszystko - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Piec gofry 7-8 minut w rozgrzanej gofrownicy, lekko natłuszczonej olejem. Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas były z dżemem truskawkowym.
Uwaga:
Gofrownica musi być bardzo mocno nagrzana i otwierać dopiero jak para przestanie lecieć, Inaczej będą się rozrywać.
Takich gofrów jeszcze nie jadłam. Super pomysł.
OdpowiedzUsuń