OMLET Z KIEŁBASĄ I BRUKSELKĄ
Omlet z kiełbasą i brukselką
Najlepsze śniadanie z brukselką
Omlet z kiełbasą i brukselką proponuję dla fanów zielonych kapustek. Wyszedł prawdziwy sztos! Mój zachwyt nie każdy zrozumie. Znam tyle samo osób, które kochają brukselkę jak i jej nie nawidzą. Tą śniadaniową propozycją może warto zacząć oswajać ją?
Składniki na omlet z kiełbasą i brukselką:
- 2 jajka
- 5-6 brukselek
- 1 mała cebula
- 1 kiełbasa śląska
- 2-3 plastry sera żółtego dojrzewającego
- płatki chilli
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy extra virgin
Przygotowanie omleta z kiełbasą i brukselką:
Uciąć końce w brukselkach i pokroić je na ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka, a kiełbasę w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę cebulę, po chwili dorzucić kiełbasę i brukselki. Smażyć, aż brukselka zmięknie. Doprawić płatkami chilli i solą. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem. Wylać na patelnię. Po chwili położyć plasterki sera. Smażyć do ścięcia jajek. Można obrócić na drugą stronę lub złożyć na pół omlet.
Ja akurat nie lubię brukselki, ale mogłabym ją zamienić na brokuł.
OdpowiedzUsuńJakoś zawsze jadłam brukselkę w ramach drugiego dania (jako dodatek lub z jakimś sosem), ewentualnie w zupie. Do tej pory jeszcze nie próbowałam łączyć brukselki z jajkami, także jest to dla mnie ciekawa odmiana. Myślę, że śniadanie w takim wydaniu okaże się wręcz idealne ;) Choć muszę najpierw jutro kupić brukselkę, także dopiero pojutrze będę mogła wypróbować ten przepis. Mam nadzieję, że będziesz publikowała więcej ciekawych wpisów dotyczących potraw z dodatkiem brukselki ;) Naprawdę nie rozumiem jak można jej nie lubić, jest przecież pyszna!
OdpowiedzUsuń