CIASTO IMBIROWE Z MELASĄ

Ciasto imbirowe z melasą 

Pyszne ciasto korzenne


Ciasto imbirowe z melasą będzie znakomitą propozycją na świąteczny stół. Jeśli nie macie dojrzewającego piernika, to to zastąpi go z powodzeniem. Bardzo wilgotne, korzenne na mące orkiszowej. Naprawdę godne uwagi. Przepis pochodzi z książki - Scandilicious baking  autorstwa Signe Johansen, a znalazłam je u Kornika na stronie.

Od siebie dołożyłam  czekoladę gorzką i kakao. Chciałam, aby było takie bardziej przypominające konsystencję brownie. Wyrasta do góry do wysokości foremki, ale zamiast charakterystycznej górki i pęknięcia jest lekkie wgłębienie na środku. Jednak  nie obawiajcie się, nie ma w nim zakalca:-)

 Składniki:

  • 125 g masła
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 150 ml melasy
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 175 g mąki jasnej orkiszowej lub  pszennej tortowej
  • 75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pełnoziarnistej pszennej
  • 1-2 łyżki kakao (można pominąć)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki pastylek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Masło, cukier i melasę podgrzać w garnku,  aż wszystkie składniki się rozpuszczą się. Wystudzić. 
Jajka ubić z maślanką.  Dodać masło z cukrem i melasą, cały czas ubijając. W misce wymieszać wszystkie suche składniki - mąki, kakao, sodę i proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Wsypać porcjami suche składniki z miski. Dosypać czekoladę. Wymieszać łyżką delikatnie.  Gotowe ciasto przelać do keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C góra - dół, lub 150 stop. z termoobiegiem przez około 40 minut lub do suchego patyczka. U mnie było to zdecydowanie dłużej, koło godziny.

Po upieczeniu ciasto wystudzić przez 15 minut w foremce, a następnie na kratce.



Komentarze

  1. Smakowite korzenne ciasto <3 Idealne na nadchodzące święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się dodatek imbiru i pozostałych przypraw. Wyobrażam sobie jak pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam nigdy takiego ciasta. Z chęcią je upiekę i spróbuję,

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne