CIASTO IMBIROWE Z MELASĄ
Ciasto imbirowe z melasą
Pyszne ciasto korzenne
Ciasto imbirowe z melasą będzie znakomitą propozycją na świąteczny stół. Jeśli nie macie dojrzewającego piernika, to to zastąpi go z powodzeniem. Bardzo wilgotne, korzenne na mące orkiszowej. Naprawdę godne uwagi. Przepis pochodzi z książki - Scandilicious baking autorstwa Signe Johansen, a znalazłam je u Kornika na stronie.
Od siebie dołożyłam czekoladę gorzką i kakao. Chciałam, aby było takie bardziej przypominające konsystencję brownie. Wyrasta do góry do wysokości foremki, ale zamiast charakterystycznej górki i pęknięcia jest lekkie wgłębienie na środku. Jednak nie obawiajcie się, nie ma w nim zakalca:-)
Składniki:
- 125 g masła
- 175 g ciemnego cukru muscovado
- 150 ml melasy
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- 175 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej tortowej
- 75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pełnoziarnistej pszennej
- 1-2 łyżki kakao (można pominąć)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki pastylek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masło, cukier i melasę podgrzać w garnku, aż wszystkie składniki się rozpuszczą się. Wystudzić.Jajka ubić z maślanką. Dodać masło z cukrem i melasą, cały czas
ubijając. W misce wymieszać wszystkie suche składniki - mąki, kakao, sodę i proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Wsypać porcjami suche składniki z miski. Dosypać czekoladę. Wymieszać łyżką delikatnie. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C góra - dół, lub 150 stop. z termoobiegiem
przez około 40 minut lub do suchego patyczka. U mnie było to zdecydowanie dłużej, koło godziny.
Po upieczeniu ciasto wystudzić przez 15 minut w foremce, a następnie na kratce.
Smakowite korzenne ciasto <3 Idealne na nadchodzące święta.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek imbiru i pozostałych przypraw. Wyobrażam sobie jak pyszne. :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy takiego ciasta. Z chęcią je upiekę i spróbuję,
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego ciasta. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuń